Simboličko značenje životinja u literaturi Ernesta Hemingveja

Ernest Hemingvej, čuveni američki pisac i novinar, dobitnik Nobelove i Pulicerove nagrade, pored svoje književne veštine, svakako je ostao upamćen i kao veliki ljubitelj mačaka kojima se divio zbog njihove nezavisnosti, elegancije i pameti. Danas u njegovom muzeju na Floridi živi oko pedeset mačaka, uglavnom potomaka njegove prve mačke.
14.03.2020.
simboličko značenje životinja u literaturi ernesta hemingveja

Možda je upravo ta ljubav bila osnov za njegovu ideju da svoja dela obogati životinjskom simbolikom i time svoje likove oboji nekim tananijim nijansama boja.

U nekim od svojih kratkih priča Hemingvej koristi životinje kao simbol psihološkog stanja i emocionalnih želja glavnih likova. Na taj način on zapravo daje čitaocu uvid u njihov psihološki, često neosvešćeni deo sebe i sila koje ih pokreću.

Tipičan primer ove simbolike možemo pronaći u Snegovima Kilimandžara, u kojoj Hemingvej koristi dve različite životinje – jedna simboliše tip osobe kakva Hari želi da bude, a druga osobu kakva je zapravo postao. Leopard je prikazan samo na početku priče, ali on je kao asocijacija na brzinu, snagu, hrabrost, dostojanstvo i milost, izuzetno važan za ostatak priče i predstavlja sve one osobine kijima Hari teži. Sa druge strane, hijena je simbol osobina koji su u njemu prisutne. Kroz čitavu knjigu, ove dve životinje suprotstavljene su jedna drugoj, kao metafora borbe Harijevijevih želja i realnosti. Njegov strah da pokuša, preuzme inicijativu i suoči se sa izazovima povezujemo sa lenjom hijenom. To je njegova linija manjeg otpora koja dominira njime kroz čitav život. Tako on, vođen njenim osobinama, doživljava duhovnu smrt mnogo pre od prave, fizičke.

U svom delu Mačka na kiši Hemingvej nam na jedan originalan način opisuje klasičnu američku suprugu čije se osobine ogledaju upravo kroz simbol mačke. Supruga se može poistovetiti sa mačkom koja se krije od kiše kako se ne bi „udavila“, baš kao što se američka supruga „guši“ u apatiji svakodnevice i nedostatku muževljeve pažnje i naklonosti. Žena želi da spase mačku, da je zaštiti i mazi, pa tako mačka kao simbol žene upravo izražava njenu želju da neko to isto učini za nju. Ona se oseća nepoželjno i ružno, i fizički i emocionalno, čeznući za svakom vrstom pažnje od svog supruga. Kada je mačka na kraju sklonjena sa kiše, brigu o njoj preuzima vlasnik hotela, a ne ženin suprug. Kako vidimo, kroz ovu simboliku, čitalac razume da je upravo taj čovek onaj koji će na kraju zadovoljiti ženine emotivne i seksualne potrebe.

Hemingvejeva upotreba životinjske simbolike doprinosi bogatstvu njegovih likova. Zahvaljujući njima, čitalac može bolje da razume psihološka iskustva likova sa kojima su povezani, što ima veliki značaj za živopisniji i jasniji prikaz svakoga od njih.

 

Podelite: