Saga o cirkuskim artistima

Knjiga "Zašto se dete kuva u palenti" svojevrsna je saga, često u stihu, o porodici cirkuskih artista, mnogo bežanja, diktaturi i odrastanju.
16.05.2022.
saga o cirkuskim artistima

Naizgled šaljivog imena, knjiga Aglaje Veteranji predstavlja svojevrsni spis o odrastanju u potpuno ludim uslovima. Devojicu kroz čiju perspektivu vidimo čitavu priču odrasta u porodici cirkuskih umetnika, uz svoju sestru. Oni su porodica koja je izbegla tokom Čaušeskuove diktature u Švajcarsku, dosta putuju, krijumčare ih, pokušavaju da se skrpe i skuće. One su maloletne, roditelji rastrzani na trapezu pod šatorima isto koliko i u životu.

Iz poglavlja u poglavlje, bolje ćete se upoznati sa tokom misli ove junakinje, sa osobinama njenih roditelja, dalekih rođaka koji su ostali u Rumuniji i mnogim novonastalim problemima i situacijama koje treba rešiti. I sve to, vrlo često, u stihu! Da, dobro ste pročitali, ovo nije klasični roman koji govori o užasno teškoj životnoj priči, ovo je jedna sudbina ispisana na pevljiv način, na momente balada, na momente sreća.

Koliko je teško odrastati u takvom okruženju i kakve sve to posledice može imati na jedno nevino razmišljanje?

Ukoliko ste spremni, upustite se u ovu avanturu sa Aglajom, nećete se pokajati.

Podelite: