Rok enciklipedija: Peto dopunjeno izdanje Ex YU Rock enciklopedije - zanimljivosti

O autoru EX YU ROCK ENCIKLOPEDIKE, Petru Janjatoviću, sam autor piše: "Kao i svaki bivši hipik, sedamdesetih i osamdesetih je lutao autostopom po Evropi. Vozi bicikl (sve manje), a bavio se I izradom nakita. Putuje. I priča, umesto da zapisuje." Ali mi znamo i da zapisuje, te je tako nastalo i peto, dopunjeno, izdanje ove svojevrsne enciklopedije roka, koja sadrži ćak 30 novih enciklopedijiskij jedinica. Ali i mnoštvo trivija i anegdota, koja suvoparnim činjenicama dodaju "ono nešto".
17.03.2024.
rok enciklipedija peto dopunjeno izdanje ex yu rock enciklopedije zanimljivosti

Izvajamo nekoliko zanimljivosti za ovaj put.

Kralj Čačka (Beograd)

Diplomirao je 2006. godine na Likovnoj aka-demiji i pretežno se bavi figurativnim slikarstvom. Poezija i crteži su mu objavljeni u knjizi "Na margini" (L.O.M. 2016). Uz nju je dodat CD singl sa pesmama "Naći izlaz" i "Na margini". Novu poeziju je predstavio u knjizi "Zemlja nije moj dom" (Liberland 2022). Dobio je 2017. godine nagradu "Strune od svetla" od fondacije pisca i muzičara.

Lude žene (Užice)

Rok sastav Lude žene su 1990. godine osnova-li Duško Cicvarić (gitara), Aleksandar Kovačević (vokal), Goran Mitrašinović (bas) i Zoran Đukić (bubnjevi). Ime im je dao književnik Svetislav Basara koji je tokom 1991. godine bio njihov gostujući gitarista. Redovno su nastupali, a uz svoje su izvodili pesme grupa Ramones, The Kinks, The Rolling Stones, The Blasters, Dr. Feel- good, Flamin' Groovies i drugih. Sa radom su prestali 1995. godine.

LUNA (Novi Sad)

Pesnik i konceptualni umetnik Slobodan Tišma (rođen 1946. u Staroj Pazovi) je prvi sastav Tile i četiri bogalja osnovao 1964. godine i u njemu je pevao i svirao usnu harmoniku. Sa radom su prestali ubrzo posle nastupa na Gitarijadi koja je na beogradskom Sajmištu održana 9. januara 1966. godine. Tišma je kratko nastupao sa sastavima Pingvini i Zlatni akordi, a onda se povukao iz muzike i posvetio pisanju. Prve pesme su mu objavljene 1967. godine u novosadskim student-skim novinama "Index". Sledeće godine je postao urednik kulturne rubrike u istim novinama. Bio je urednik književnog programa na Tribini mladih, kultnom mestu koje je promovisalo nove umet-ničke tendencije. Uz druge pesnike, na njega je u to vreme uticala poezija Artura Remboa, te mu je tokom muzičke karijere pseudonim bio Artur.

Plavi orkestar (Sarajevo)

Kada su gostovali na Radio Študentu, javili su se slušaoci koji su rekli kako im neće dozvoliti da u Sloveniji svojom muzikom urade isto što i u ostalim delovima Jugoslavije i da će ih kamenovati na koncertu. U napetoj atmosferi izašli su da sviraju pred oko 6.000 posetilaca. Koncert je prošao bez incidenata, sem što je jedna grupa bacala neidentifikovane predmete u pravcu bine i što su mahali transparentom "Bolje biti živ nego mrtav".

Prljavo kazsliste (Zagreb)

Prvobitno Je trebalo da se zovu Zarazne bolesti, ali su inspiraciju ipak našli u epizodi "Trio Fantastikus" stripa "Alan Ford" kada su članovi družine T.N.T. došli u pozorište nazvano Prljavo kazalište.

Goran Bregovic (BIJELO DUGME, Sarajevo)

Lider i osnivač grupe, Goran Bregović (rođen 22 marta 1950 godine u Sarajevu). U detinjstvu nije pokazivao veliku sklonost ka muzici. Iz drugog razreda niže muzičke škole (odsek violina) izbačen je kao ful netalentovan. Kada mu je majka početkom Sezdesetih godina kupila gitaru, početničke lekcije mu je davao Edo brat književnika scenariste Abdulaha Sidrana.

Đorđe Balašević (Novi Sad)

Rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao vanredno. Upisao je geografiju jer, po sopstvenom priznanju, na diferencijalnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane fudbaler. Ali kada je kao sedamnaestogodišnjak ležao bolestan, pojava jedne muve na plafonu u sobu sobi ga je inspirisala da komponuje prvu pesmu "Otkud muva', a zatim je počeo da piše prepeve stranih hitova za emisiju "Muzički klub".

Podelite: