Robert Kiosaki, BOGATI OTAC, SIROMAŠNI OTAC

Iako se temom novca i zarade bave brojne knjige, Bogati otac, siromašni otac će promeniti vaš pogled na svet finansija i otvoriti jedan novi spektar razmišljanja. Robert Kiosaki ju je napisao iz perspektive osobe koja pripada srednjoj klasi iz koje on posmatra bogate ljude oko sebe.
20.05.2021.
robert kiosaki, bogati otac, siromašni otac

Autor smatra da nas naš obrazovni sistem ne uči finansijskoj pismenosti. Ne znamo ništa o ulaganjima, niti o načinima na koje možemo da ostvarimo prihod od svoje imovine, a upravo je u tim znanjima početak promene koja će nam omogućiti da novac počne da radi za nas.

Kiosaki počinje priču od svog detinjstva. Njegov otac bio je univerzitetski profesor koji je sina učio da su znanje i rad najvažniji za uspešan život. Nasuprot njemu, otac njegovog druga nije imao formalno obrazovanje, ali bio je vešt preduzetnik okružen ljudima koji su radili za njega. Razlika u njegovom viđenju ove dvojice muškaraca nije bila u životnom standardu, već u načinu upravljanja novcem.

Njegov biološki otac, kojeg autor smatra siromašnim, iako sa većim prihodima od oca svog druga, bio je pravi primer potrošačkog načina života – što su mu prihodi bili veći, to su mu i troškovi rasli u skladu sa povećanom potrošnjom koja je bila sled višeg životnog standarda, što autor naziva „trkom pacova“.

Nasuprot njemu, oca svog prijatelja smatrao je bogatim, iako on nikada nije postigao standard koliki je imao njegov otac, profesor. Stvar je bila u tome što je on svoj novac koristio za kupovinu imovine koja je generisala dalje bogatstvo.

Za srednju klasu je uobičajeno da se prihodi najčešće koriste za pokrivanje mesečnih uplata hipoteke, za hranu, otplaćivanje automobila, štednje za odmor i ostalih redovnih troškova. Sva ušteđevina se čuva na računu u banci, ili se, u boljem slučaju, ulažu u konzervativne fondove sa visokim naknadama. Srednja klasa je najveći izvor punjenju državnog budžeta.

Kroz svih deset poglavlja, Kiosaki nam na prijemčiv način objašnjava načine na koje možemo povećati svoj životni standard, pri tome ne robujući danima na poslu bez kraja. Ono što čini suštinu, svodi se na važnost finansijske pismenosti, jer bez nje i bogati mogu izgubiti bogatstvo. Dakle, mudre finansijske odluke i dobre finansijske navike mogu nam promeniti živote, a opismenjavanje u toj oblasti jeste ono što svako od nas može da uradi.

Podelite: