Rejnaldo Arenas, PRE NEGO ŠTO PADNE NOĆ

Da li ste se nekada zapitali kako izgleda prava Kuba izvan raskošnih rizorta namenjenih razmaženim turistima? Rejnaldo Arenas je na tom bujnom ostrvu rođen drugačiji. Postao je svestan svoje različitosti tek kada je na red došla njegova unutrašnja revolucija, stvaralačka i seksualna.
11.11.2019.
rejnaldo arenas, pre nego što padne noć

Piše: Aleksandar Petrović

 

Da li ste se nekada zapitali kako izgleda prava Kuba izvan raskošnih rizorta namenjenih razmaženim turistima? I ne, ne mislim na simpatične starice koje zavijaju duvan na svojim bedrima, stare bjuike iz šezdesetih godina prošlog veka koji jure ispucalim ulicama poput vremenskih mašina ili starcima koji i u stotoj godini pevaju u nekom novom klubu Buena vista.

Rejnaldo Arenas je na tom bujnom ostrvu rođen drugačiji. To što je bio siromašan i što je, nakon što ih je otac napustio, živeo u zabačenom seocetu sa majkom i bakom nije ga mnogo izdvajalo od mnogih sličnih sudbina njegovih sunarodnika. Isto kao ni to što je, kako bi zavarao glad, jeo zemlju i kasnije, kao mladić, postao Kastrov simpatizer verujući u ideje revolucije.

Postao je svestan svoje različitosti tek kada je na red došla njegova unutrašnja revolucija, stvaralačka i seksualna. Biti pisac i homoseksualac u strogo patrijarhalno orijentisanom društvu unapred je izgubljena bitka. Čak i kada ne odustaješ od borbe za sebe, uvek ima neko jači ko će ti pokazati gde ti je mesto. Skrivanje, progoni, zabranjivanje rukopisa i postojanja, boravak u zloglasnom zatvoru Moro u kojem se gubi vera u čovečanost.
A sve to vreme Kuba je neodoljiva, topla, putena, morski zanesena i ravnodušna.

Za Arenasa jedino rešenje je da je zauvek napusti, iako zna da će zauvek patiti za njom.

U Njujorku diše punim plućima, ali ne zadugo. Megalopolis melje drugačije, neograničenom slobodom koja nikoga nije usrećila. Konačno može da bude ono što jeste, ali po koju cenu? Ostrvo je i dalje u njegovoj glavi, nedostaju mu mirisi, zvuci, noći ispunjene razgovorima s prijateljima o čijoj sudbini ne zna ništa. Živi i strepi. Isto kao i na Kubi, samo što je ova zebnja drugačija, jače pritiska i ograničava nemoći. Odatle nema dalje, kao ni povratka.

Arenas piše autobiografiju koja to nije jer kao svaki pravi pisac dodaje i oduzima ono što je neophodno kako bi sastavio što bolju priču pošto je život, kako god bio težak i mučan, samo osnovna potka za dobru književnost.

Podelite: