RAT I MIR - saveti za čitanje

Razmislite šta vas motiviše na čitanje ovako obimnog dela Možda vam ga je preporučio neko od prijatelja ili želite da se pohvalite kako ste uspeli u ovom zahtevnom poduhvatu ili ste gledali neku od mnogobrojnih ekranizacija pa ste se zainteresovali da iz prve ruke saznate više. Nije sramota priznati sebi i da mislite da će vam to pomoći da se suočite sa anksioznošću ili da naučite životne lekcije uvlačeći se pod kožu Tolstojevim složenim likovima.
03.08.2019.
rat i mir saveti za čitanje

U savremenom dobu koje nas nagrađuje stalnim nedostatkom vremena potrebna je motivacija i ohrabrenje da se čovek upusti i istraje u čitanju romana od hiljadu trista strana. Osim što je neophodno da uživate u samom procesu evo još nekoliko saveta:

Razmislite šta vas motiviše na čitanje ovako obimnog dela

Možda vam ga je preporučio neko od prijatelja ili želite da se pohvalite kako ste uspeli u ovom zahtevnom poduhvatu ili ste gledali neku od mnogobrojnih ekranizacija pa ste se zainteresovali da iz prve ruke saznate više. Nije sramota priznati sebi i da mislite da će vam to pomoći da se suočite sa anksioznošću ili da naučite životne lekcije uvlačeći se pod kožu Tolstojevim složenim likovima.

Potražite likove s kojima možete da se poistovetite

Ulazeći u živote junaka možemo naučiti dosta o tome kako oni podnose uspehe i padove kojima su izloženi i u tom procesu možemo bolje razumeti sebe. Bilo da je to Pjer Bezukov sa manjkom manira i željom da čini dobro i postupa moralno, Nataša Rostova koja voli život, Andrejevo razočarenje ili Sonjina poniznost. U mnoštvu likova sigurno ćete naći neki s kojim ćete moći da se poistovetite.

Čitanje Rata i mira će potrajati – i to je u redu

Bez obzira na taktiku i brzinu čitanja, poglavlje dnevno ili poglavlje nedeljno, poštujte svoj ritam čitanja. U slučaju da se zamorite možete se potpomoći i audio verzijom knjige pa se ponovo vratiti čitanju.

Ne oklevajte da počnete iz početka s drugim prevodom

Možda vam neki od prevoda neće leći u smislu da vam ne odgovara ritam rečenica koji prevodilac koristi i to je sasvim u redu. U knjižari možete da uporedite nekoliko prevoda, pročitajte nasumice po koji pasus i sam početak knjige i slušajte šta vam intuicija govori.

Pravite beleške, čitajte sažetke prikaza ili koristite lepljive papiriće u boji

Koristite sve što vam može pomoći da bolje uronite u svet ovog klasika svetske književnosti. Ako ste dovoljno odvažni možete proći i bez beležaka (ali savetujemo da pročitate kratak prikaz poglavlja na kraju knjige), takođe možete praviti beleške, zapisivati sopstvena zapažanja, ključne reči i događaje kao i imena likova. Preporučljivo je koristiti i raznobojne lepljive papiriće kako bi se obeležila važna mesta koja biste ponovo želeli da pročitate

Ponašajte se prema Ratu i miru kao prema bilo kojoj drugoj knjizi

Ovo jeste značajna knjiga ali ne treba od nje praviti svetsko čudo. Ushićenje čuvajte za čitanje.

Tolstoj je znao mnogo o nesrećnoj ljubavi, poslu, prijateljstu i ambiciji jer i sam nije bio savršen (pogotovu prema sopstevnoj ženi), a takvi su i njegovi likovi – autentični i puni života.

Nije preterivanje kada se kaže da je „Rat i mir“ roman o svemu, čak iako ima delova koji su predugi i na trenutak vam odluta pažnja ima mnogo toga što možemo naučiti o životu.

Ovo je svojevrsni priručnik za život.

Podelite: