Put prolazi kroz vreme

"Vremetron" Rodžera Zelaznija je mešavina naučne i epske fantastike koji pretpostavlja autoput kojim je moguće putovati kroz vreme od neslućene prošlosti do daleke budućnosti.
16.09.2023.
put prolazi kroz vreme

Koliko je Zelazni sjajan pisac shvatila sam za vreme čitanja ovog njegovog za mene prvog romana.
Na dvesta stranica smestio je u naučno fantastičnu priču jedan ceo novi svet.
Ipak ne podleže sve u romanu naučnoj fantastici, te je Vremetron možda više i fantazija.
Poglavlja u knjizi su obeležena sa 1 i 2. Tako se kreću naizmenično i u početku mi nije bilo najjasnije, sve do trenutka dok nisam uspela da zapamtim likove.
Poglavlja 1 uglavnom prate glavnog lika, Reda Dorakina, i linearna su, dok se poglavlja obeležena sa 2 stalno kreću kroz vreme i čini se da se u svakom pojavljuju novi likovi.
Red putuje beskrajnim putem kroz vreme i prostor. Svako skretanje vodi u drugo vreme istorijske linije. Skretanja na putu ukoliko se dugo ne koriste mogu nestati, ali isto tako se mogu otvoriti i nova.
„Put prolazi kroz Vreme – Vreme prošlo, Vreme koje dolazi, Vreme koje je moglo biti i Vreme koje može biti. Pruža se unedogled, koliko ja znam, i niko ne zna sva njegova raskršća. „
Nemaju svi ljudi pristup putu, a i svi koji ga imaju ne umeju baš da ga koriste. Ipak Red putuje možda i od kako je vremena dok pokušava da otkrije svoju prošlost, na koju mu sećanje ponekad naleti samo u fragmentima.

 

 

Dok putuje u starom pik apu društvo mu pravi knjiga Cveće zla, koja nije ono što na prvi pogled izgleda. Cveće je veštačka inteligencija sa svojim razumom i osećanjima.
Kada Redov neprijatelj objavi crnu desetku situacija na putu se menja, a Red mora da preživi deset pokušaja ubistva od isto tolikog broja ubica, gde ima šaolinskih monaha, visoko tehnoloških robota, pa i čudovišta iz paleozoika.
U međuvremenu van puta, na vremenskoj liniji i zemlji koju poznajemo Rendi pronalazi knjigu na polici i ona progovara. Čini se da je pripadala ocu kojeg nikada nije upoznao. Knjiga odlučuje da mu pomogne i odlaze na put u potrazi za Redom.
Dok Red pokušava da se odbrani i u isto vreme spozna sebe, ni ne znajući da ima sina niti da on traga za njim, nižu se fantastična poglavlja, za koja se nekada čini da su tek onako nabacana, i u svakom fantastični likovi, a ima i gostujućih istorijskih ličnosti kao što je Hitler ili Markiz de Sad, shvatamo da ispod ove naučno fantastične priče postoji još slojeva.
Priča je na momente zaista komična, ali je ipak ceo roman obojen melanholijom.
Vremetron je sasvim drugačiji roman o putovanju kroz vreme i meni je priuštio zaista sjajnu vožnju.
Sigurna sam da bi ljubitelji žanra uživali u ovom putovanju.

 

 

Tekst: Jelena, @mischiefs_journey_trough_books

 

 

 

Podelite: