Put oko sveta: Amerika

Svaki dosadašnji tekst iz rubrike Put oko sveta s knjigom bio je usko povezan sa evropskom književnošću. U tome smo nekako prenebregnuli činjenicu da je američka književnost realno fenomenalna i da su zapravo Amerikanci ti koji u književnosti vrlo često imaju sve - fenomenalne likove i ideju, ali i priču. Ono što karakteriše američku prozu jeste pre svega dobra priča, a to često zaboravljamo. Šta to američka književnost ima da nam ponudi?
09.08.2021.
put oko sveta amerika

 

Sam izraz Great American Novel, koji se ustalio u celom svetu, verovatno dovoljno govori, ali mi smo svakako izdvojili 10 velikih američkih romana koje morate pročitati.

 

  1. Ubiti pticu rugalicu, Harper Li

Prva knjiga koja svima padne na pamet kad se pomene američka književnost XX veka jeste upravo ova. Ubiti pticu rugalicu je bez sumnje jedan od najvećih američkih romana i ne samo to - ovo je knjiga koja nema šanse da vam se ne dopadne jer pokriva sve. Ona pokreće veoma bitne teme, poput rasizma i Kju Kluks Klana koji je harao po Americi, ali isto tako ima i sjajnu priču i zaplet, tako da nećete moći da je ostavite.

 

  1. Veliki Getsbi, Skot Ficdžerald

Još jedna obavezna lektira kada je u pitanju američka književnost, jeste i priča o glamuru i sjaju džez ere dvadesetih godina i životu tadašnje elite na Long Ajlendu. Naravno, u centru zbivanja je Džej Getsbi, milioner koji pati i na sve načine pokušava da osvoji srce svoje velike ljubavi Dejzi.

 

  1. Mobi Dik, Herman Melvil

Zovite me Ismail. Tako počinje ovaj veliki roman, koji se smatra jednim od najvećih remek-dela u istoriji svetske književnosti. Roman prati Ismaila, mornara lutalicu, koji se priključuje lovu na kitove. Na prvi pogled priča o kitolovcima, Mobi Dik je zapravo jedna veoma složena alegorija koja obuhvata sve aspekte ljudskog postojanja – od telesnog do metafizičkog, i koja predstavlja vrhunsko delo američke književnosti koje treba da pročita svako koga zanima istorija književnosti jer je ona u ovoj knjizi sadržana.

 

  1. Avanture Haklberi Fina, Mark Tven

Mark Tven je bez sumnje jedan od najvećih američkih pisaca, a knjiga Avanture Haklberi Fina jedan od najvećih romana XIX veka, koji je sve do pojave Selindžerovog Lovca u žitu bio kotiran kao najveće delo ikad napisano u Americi. Mnogi veliki američki pisci poput Foknera i Vonegata smatrali su ovaj roman nepresušnim izvorom inspiracije koju su iz njega crpeli za svoja dela, koja su isto tako dala ogroman doprinos svetskoj književnosti.

 

  1. Buka i bes, Vilijam Fokner

Fokner je jedan od američkih nobelovaca, a Buka i bes verovatno njegov najveći roman. Ova knjiga na veoma specifičan način govori o propasti jedne bogate južnjačke porodice, ali ona nije samo to. Buka i bes je priča o američkom jugu koja opisuje emocionalno i moralno raspadanje sveta na način koji do tada nike bio viđen u književnosti.


 

  1. Starac i more, Ernes Hemingvej

Bilo koja lista velikih američkih romana bila bi nepotpuna bez Hemingveja, zar ne? Njegova verovatno najčitanija knjiga, Starac i more, nije obimna. Ali retko koje delo sa ovakvom dubinom i kroz ovakve metafore dočarava čovekovu borbu za opstanak i to koliko je čovek u toj borbi zapravo mali. Zaista nije čudno što se smatra klasikom svetske književnosti, a to ćete videti i sami kad je budete pročitali.

 

  1. Krvavi meridijan, Kormak Makarti

Ako ste mislili da se na listi neće naći makar jedno delo o osvajanju Divljeg Zapada, prevarili ste se. Ne postoji knjiga koja može dovoljno realistično da prikaže svu brutalnost i nepravdu na kojoj suštinski počiva istorija moderne američke države, ali Kormak Makarti je sa Krvavim Meridijanom došao najbliže tome. Ova knjiga vas neće poštedeti brutalnosti i spoznaje o tome koliko je zapravo američka istorija krvava.

 

  1. Američka pastorala, Filip Rot

Iako Filip Rot ima knjigu koja se zapravo zove Great american novel, mi smo izdvojili Američku pastoralu jer je jedna od najtragičnijih knjiga XX veka. Likovi ovog remek-dela su neverovatno kompleksni, a priča prati odnos oca i ćerke, kroz koji zapravo vidimo sve pukotine savremenog društva i sve ono gde smo kao vrsta omanuli. Američka pastorala je ozbiljna knjiga o konstrukciji zvanoj američki san, ali i o besmislu i licemerju iste.

 

  1. Korekcije, Džonatan Frenzen

Kada u klasike ne bismo nabrajali samo one pisce koji su odavno umrli ili pisali u XIX veku, Džonatan Frenzen bi apsolutno bio na listi klasika koje bi svako trebalo da pročita. Njegov roman Korekcije predstavlja ozbiljno remek-delo XX veka koje govori o američkoj srednjoj klasi, raspadu jedne porodice, ali predstavlja i ozbiljnu studiju karaktera prosečnih ljudi koji žive veoma pogrešne živote, ali koji nisu u stanju da sami sebe koriguju kako bi bili srećni.

 

  1. Na putu, Džek Keruak

Pripadnik čuvene grupe bitnika, pisac lutalica, tragač za onim nečim većim od života, Džek Keruak je, možemo slobodno reći, jedan od začetnika čuvene amerikane kao pravca u književnosti, filmu i muzici. Kad budete čitali ovaj roman, imaćete utisak da se u starom kadilaku vozite kroz američku preriju i pustinju, osetite prašinu dok na radiju krči američki bluz.

Podelite: