Prvi kvir roman kod nas

Damir Zlatar Frey dramski je i operski reditelj, koreograf, dramski pisac, kostimograf, scenograf, osnivač i direktor pozorišta i festivala. U našoj zemlji, zahvaljujući Akademskoj knjizi, može se pronaći ovo sjajno izdanje. Prvi kvir roman kod nas, roman posvećen shvatanju LGBT+ zajednice, a ujedno i roman o borbi protiv diskriminacije. 
29.07.2022.
prvi kvir roman kod nas

Pokrećući veliku temu seksualne različitosti, i to kroz priču o samospoznaji glavnog junaka romana, Damir Zlatar Frey nam predstavlja koliko je taj put mukotrpan i kakve sve opasnosti donosi, pogotovo u društvu koje svaku različitost nemilosrdno satire. Ocenjen kao dirljiv i duboko human, roman „Mama Medeya” pripoveda o životima stigmatizovanih ljudi, ali govori i o krhkoj snazi društvene solidarnosti, empatije i umetnosti koje nam jedino mogu doneti slobodu.

 

Roman sam po sebi ima izuzetno tešku temu, pa i ako je Damir u intervjuima za vreme stvaranja romana govorio o svemu, ja nekako ne bih želela da bilo šta otkrijem, a vidim da ću morati ako želim da vas bar malo zainteresujem.

Protagonista romana Lobel se bavi sličnim poslom kao i autor, živi oženjen uz dvoje male dece u Zagrebu. Dolazi do samospoznaje i ne želeći da živi u laži ostavlja suprugu zbog drugog muškarca. Ona toliko ogorčena izvršava najstrašniji čin koji nijedna majka čak ne može ni da zamisli.

Lobel je doživeo najstrašnije šikaniranje u svojoj zemlji i povukao se u San Francisko gde je postigao svetski uspeh, a Mama Medeya je bila njegovo veliko životno delo.

Još na prvoj stranici sam se divila Damirovom stilu koji je izuzetno poetičan, svaka rečenica je predivna. On kroz ceo roman prepliće sadašnjost u San Francisku sa prošlošću u Hrvatskoj.

Njegovog junaka neprekidno progone duhovi prošlosti i čini mi se da još nigde nisam uspela da pročitam na ovaj način dočarana osećanja depresije ili neverovatno velike tuge i boli.

Ova tema i strašan bol koji nosi sa sobom je okosnica romana.

Sam roman pokreće više pitanja, a meni je jako zanimljivo bilo šta bi se desilo kada bi LGBT+ zajednica povukla sve ono što je kroz celokupnu istoriju do sada kroz sve vrste umetnosti dala svetu? Znate li koliko toga bi nestalo iz muzeja, biblioteka, sa filmskih platna ili iz radio stanica?

Damir nikako nije idealizovao nikoga u romanu, pa možete naći i optužbe upućene onima iz zajednice. Ništa nije samo crno ili belo. Ljudi su uvek i svuda pohlepni i opasni.

Rekla sam još na početku knjige da bih svima ovaj roman preporučila ukoliko žele bliže da shvate osećanja članova LGBT+ zajednice. Ovo nikako nije roman o seksu, već o osobama koje smatramo drugačijima. Pa zar nije različitost nešto najlepše na svetu. Kako bi bilo da smo svi potpuno isti.

Možemo li prigrliti i poštovati drugačije od sebe?

 

Autor: Jelena Aleksić (@mischiefs_journey_trough_books)

Podelite: