PRIJATELJI kao inspiracija: 10 knjiga o prijateljstvu

Prethodnih nekoliko dana internet je preplavio teaser za reunion najpopularnije svetske šestorke sa TV ekrana - Prijatelja! Ako ste i vi od onih koji su uživali u ovoj nadasve duhovitoj priči o prijateljstvu, rešili smo da vas podsetimo na 10 knjiga o prijateljstvu koje su apsolutno sjajne.
21.05.2021.
prijatelji kao inspiracija 10 knjiga o prijateljstvu

  1. Moja genijalna prijateljica

Ako niste čitali, a pirate se da li je fama koja se digla oko ove knjige opravdana - znajte da jeste. Elena Ferante je napisala tetralogiju koja je portret jednog prijateljstva, ali i svedočastvo o tome šta znači biti čovek sa svim mogućim manama i vrlinama. Njene likove ćete obožavati, ali će vas i nervirati. Poželećete da ih zaustavite dok budete gledali kako prave greške, a iskrenost i dubina sa kojom Ferante piše se retko gde sreće u savremenoj književnosti.

 

  1. Orlovi rano lete

Zašto da ovog puta ne pomenemo i neka dela koja su nam poznata još iz perioda osnovne škole? To je bio period u kom su se pretežno i čitale priče o prijateljstvu, a Orlovi rano lete su upravo ono delo koje je verovatno kod svih nas diralo u najtananije emocije. Pripovedajući o detinjstvu koje je prokleo rat, Branko Ćopić je stvorio delo koje su generacije učenika obožavale i koje će i mladi naraštaji voleti, u to smo sigurni.

 

  1. Dečaci Pavlove ulice

Moramo da vas podsetimo i na ovaj klasik mađarskog pisca Ferenca Molnara. Svako ko je u detinjstvu ‘ratovao’ sa nekom protivničkom grupom dece iz susedne ulice ili komšiluka, ima da bude zaljubljen u ovaj roman. U suštini, ovo je jedna dirljiva i tužna priča o hrabrosti i odanosti, koja se ipak završava tragedijom, dajući nam na znanje da ne treba svoje prijatelje da uzimamo zdravo za gotovo.

 

  1. Hajduci

Ako bismo sastavljali listu pisaca zbog kojih deca zavole knjige, Branislav Nušić bi sigurno bio u samom njenom vrhu. Ko nije čitao Hajduke, ne zna šta je propustio! Međutim, ovo je knjiga za koju zaista nikad nije kasno. Ispredajući duhovitu pripovest o dečacima koji se, poneseni legendama, odmeću u hajduke, Nušić je zapravo napisao knjigu o tome šta sve dečja mašta može da kreira i kako čvrsta ubeđenja deca mogu da imaju zbog legendi koje se prenose s kolena na koleno.

 

  1. Male žene

Posle 3 naslova o dečacima i njihovim dogodovštinama, moramo da ubacimo i još jedan o devojkama, iako ovde ima i divne priče o muško-ženskim prijateljstvima. Male žene Lujze Mej Alkot s razlogom se naziva klasikom. Ovo je prava knjiga koja će vas ugrejati u kišnim večerima, uneti vam neki mir u srce i osmeh na lice. A nakon nje možete pogledati i istoimeni film koji je podjednako divan.

 

  1. Ne daj mi nikada da odem

Kazuo Išiguro nije za džabe dobio Nobelovu nagradu za književnost, u to budite sigurni. Ovaj njegov roman ima mnogo slojeva, ali ovog puta biramo da se osvrnemo na onaj koji govori o prijateljstvu. Jedna od osnovnih ideja ovog romana jeste upravo ljudska potreba da pruže ljubav i brigu drugima, a šta je to nego prijateljstvo? Ne daj mi nikada da odem je jedna od najdirljivijih knjiga o prijateljstvu koje ćete pročitati, upravo jer je napisana nekako nenametljivo i nepretenciozno. Išigurova proza odiše jednostavnošću, a ubada duboko u srž ideje o tome šta nas zapravi čini ljudima.

 

  1. 10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu

Zbog ove knjige, Elif Šafak je prošle godine bila u najužem izboru za Bukerovu nagradu. Kad pročitate kratak opis radnje, možda i ne biste pomislili da se ovde radi o prijateljstvu. Ali radi se! I to upravo o onom koje se stvara između neprilagođenih, odbačenih, onih koje društvo smatra otpadnicima i dobrovoljno ih otpisuje. A te priče su najlepše upravo jer se prijatelji najbolje poznaju u nevolji. Pored toga, svaka knjiga Elif Šafak vam je svojevrsni vodič kroz sve lepote Istanbula, pa tako i ova.

 

  1. Vreme svinga

Ako volite Elenu Ferante, ženske likove, ples i savremenu književnost - evo knjige za vas! Ovaj roman Zejdi Smit govori o dve drugarice, njihovom prijateljstvu koje vuče korene iz najranijeg detinjstva i tome kako život svakog od nas odvede tamo gde je sam planirao. Zejdi Smit je jedan od najuticajnijih književnih glasova današnjice, a Vreme svinga jedan od njenih najpopularnijih romana.

 

  1. O miševima i ljudima

Evo najkraće knjige o prijateljstvu koju ćete ikad pročitati! Jedan od najuticajnijih američkih pisaca svih vremena, Džon Stajnbek, napisao je roman koji se čita za dan, a u kom je sadržana cela suština ljudskog roda. Glavni junaci ovog romana su dvojica najboljih prijatelja koji potiču iz najsiromašnijeg sloja stanovništva, ali žude za tim da imaju svoju malu farmu kako bi mogli da prestanu da nadniče kod surovih zemljoposednika. Džordž i Leni su jedan od simbola potrage za američkim snom i dvojac čija će vas sudbina sigurno dotaći i podstaći da razmišljate o tome šta je u životu zaista vredno.

 

  1. Češljugar

Ne bi nijedna lista preporuka bila kompletna bez ove knjige, prosto jer ona govori o toliko toga! Između ostalog, Dona Tart je ovde kreirala i prijateljstvo između Tea i Borisa i to je jedno od najlepših i najzabavnijih prijateljstava o kojima ćete čitati, bez sumnje. Od zajedničkog pijančenja u Vegasu, preko ponovnog susreta u Njujorku mnogo godina kasnije, pa sve do avanture u Amsterdamu - njih dvojica su ludački tim koji prolazi kroz svakakve faze i čije će prijateljstvo biti testirano mnogo puta, ali nijednom neće pasti taj test.

 

Podelite: