Preporuka za čitanje: 6 japanskih autora

Japanska književnost je, bez obzira na uslove koji vladaju u našem izdavaštvu, ipak značajno zastupljena u Srbiji. Čitaoci vole japanske pisce, a ta ljubav vešto balansira između očekivanja da ono što čitaju da bude egzotično i da govori razumljivim jezikom o nama neobičnom svetu. Ako tek planirate da se upoznate sa japanskim autorima, ovo je naša preporuka.
17.05.2020.
preporuka za čitanje 6 japanskih autora

1. O ČEMU GOVORIM KADA GOVORIM O TRČANJU, Haruki Murakami

O čemu govorim kada govorim o trčanju je zbirka beležaka i eseja Harukija Murakamija. Murakami u O čemu govorim kada govorim o trčanju piše o svojim ličnim lekcijama i iskustvima do kojih je došao vežbajući.

2. NEUTEŠNI, Kazuo Išiguro

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Kazuo Išiguro u svom romanu Neutešni pripoveda o Rajderu, slavnom pijanisti koji stiže u nepoznati grad kako bi odsvirao koncert. Problem je samo u tome što se ne seća da je pristao na ovaj aranžman koji će, kako se ispostavlja, postati najvažniji nastup u njegovom životu.

3. KRUG, Kođi Suzuki

Ako ste gledali film, spremite se – roman je još strašniji! KRUG Kođija Suzukuja je knjiga po kojoj je nastao istoimeni kultni film. Detektivski roman, horor sadržaja, isprepletan pradavnim legendama, a smešten u visokotehnološki svet megalopolisa. Video kaseta bizarnog sadržaja i jedan telefonski poziv najavljuju smrt… Kako izaći iz KRUGA ako je slušalica već podignuta?

4. KARAOKE STRAVE, Rju Murakami

U ovoj neobuzdanoj satiri na račun urbanog života, sukoba među generacijama i rata među polovima, bestseler pisac Rju Murakami upoznaje nas sa šestoricom mladih gubitnika koje zanimaju samo alkohol, voajerisanje i karaoke. Nasuprot njima je neobična grupa dama, one su razvedene, nezavisne i žestoke, apsolutno rešene da ne trpe ničije maltretiranje.

5. PRODAVAČICA, Sajaka Murata

Još jedan hit iz odlične uređivačke kuhinje izdavačke kuće Booka. Ako ste voleli GOŠĆU, bezrezervno ćete zavoleti i PRODAVAČICU. Naizgled obična priča o neobičnoj i više ne tako mladoj prodavačici iz mini-marketa. Pola života je provela na tom mestu, veoma dobro uklopljena, odlično prikrivajući da se ne snalazi u svetu odraslih. Ali pod pritiskom okoline da se uda ili da pronađe bolji posao, prinuđena je da preduzme neke bizarne korake...

6. ISPOVEST MASKE, Jukio Mišima

Ispovest maske je drugi roman Jukia Mišime. Delimično autobiografsko, Ispovest Maske je delo koje izvanredno opisuje i prati unutrašnju priču jednog homoseksualca: njegovo odrastanje, rane samospoznaje, kao i prikrivanja sopstvenih sklonosti od društva u kome živi i koje dovodi do stvaranja "maske", tj. podvojenog, patološkog identiteta. Po svom objavljivanju 1949. godine, u sumornoj eri posleratnog Japana, ovaj roman doživljava veliki odjek, kako zbog svoje tabuizirane i za to vreme kontraverzne tematike, tako i zbog svoje inovativnosti - sa stilom u duhu japanske tradicije, ali sa posebnom proznom britkošću proisteklom iz uticaja zapadne književnosti.

Podelite: