PREPORUKA: Kratke priče za kratke decembarske dane

Kasna jesen i rana zima poslovično su najbolji periodi za čitanje. Tmurni dani i vetar koji šiba uz kišu ili sneg odličan su izgovor da uz topli napitak i dobru knjigu ostanete kod kuće.
01.12.2019.
preporuka kratke priče za kratke decembarske dane

Kasna jesen i rana zima poslovično su najbolji periodi za čitanje. Tmurni dani i vetar koji šiba uz kišu ili sneg odličan su izgovor da uz topli napitak i dobru knjigu ostanete kod kuće. Ali sa sve slabijim sunčevim zracima slabi i naša energija pa nam je ponekad sve teško – čak i da se koncentrišemo na čitanje. Tu na scenu stupaju kratke priče – idealan žanr za prevazilaženje čitalačkih kriza. Danas vam preporučujemo nekoliko takvih zbirki zahvaljujući kojima ćete zaboraviti na vremenske prilike.

1. Sabrane priče. Truman Kapote

Ako ste voleli ,,Doručak kod Tifanija” onda morate pročitati kratku prozu ovog velikana američke književnosti. Prva kompletna zbirka pripovedaka ovog pisca provešće vas kroz šarenolike predele gradova i sela, Istoka i Juga i jednako šarenolike likove o kojima pripoveda. Kada pročitate ovu zbirku, shvatićete zbog čega se Truman Kapote smatra majstorom kratke forme.

 

2. Dani, Gast Greber

Da li ste nekad poželeli da posetite Luksemburg, jednu od najmanjih evropskih država? Čak iako vam finansijske prilike to ne dozvoljavaju, zahvaljujući kratkoj prozi Gasta Grebera to više nije nemoguće. Zbirka ,,Dani” ovenčana je prestižnom Nagradom za književnost Evropske unije i opisuje životne preokrete devet različitih junaka. Ponekad su to traumatični događaji, poput bolesti ili razvoda, a ponekad naizgled beznačajni trenuci koji, iako mali, pojedincu mogu promeniti život. Izvesno je međutim da su se, iako se čitalac lako poistovećuje sa likovima opisanim u knjizi što im daje izvesnu univerzalnost, ovi događaji na ovakav način mogli odigrati samo u Luksemburgu.

 

3. Posle udarca, Dorte Nors

Još jedna zbirka o ključnim životnim situacijama je i ,,Posle udarca” nagrađivane danske književnice Dorte Nors. Svaka od 15 veoma kratkih priča u zbirci govori o nekom ,,udarcu” koji junaci preživljavaju. Bilo da su ti udarci fizički ili ne, bilo da ostavljaju vidljive ili nevidljive ožiljke, svaki od njih suštinski menja živote junaka i izaziva nepredviđene reakcije. Ono što ih čini toliko jakim je upravo njihova nepredividivost i činjenica da se mogu dogoditi svakome od nas, u bilo kom trenutku, na bilo kom mestu.

 

4. Šapat zvezda, Nagib Mahfuz

Otkrijte ,,izgubljenu” zbirku Nagiba Mahfuza, egipatskog dobitnika Nobelove nagrade. Autor kroz 18 kratkih priča prikazuje ljudske slabosti i čitaoca upoznaje sa egzotičnom kulturom Kaira prošlog veka. Mahfuz pristupa kao nepristrasni posmatrač i beleži ono što vidi toliko slikovito da čitalac zaboravlja da opisani likovi nisu njegovi savremenici. Bezvremenost proze ,,Šapata zvezda” ogleda se u činjenici da bi svi ti događaji olako mogli pripadati trenutnim vremenima jer neki aspekti čovekove sudbine, reakcija na događaje i emotivnih borbi odolevaju promenama koje donosi vreme.

 

5. Bata je sit, Mirja Unge

Debitanska zbirka priča poznate švedske književnice Mirje Unge pokazuje da se autorka snalazi u kratkoj formi jednako dobro kao i u formi romana i drame. Svaka priča je ispripovedana od strane različitih junakinja, uglavnom mladih žena koje se nalaze na prekretnici života. Mirja Unge ne preza od tabu tema. U priči po kojoj je zbirka ,,Bata je sit” ponela ime, junakinja se suočava sa bratom koji beži iz mentalne ustanove. Autorka prkosi i književnim i jezičkim normama i dekonstruiše jezik na koji je čitalac navikao. Upravo ova ostupanja od ustaljenih pravila čine kratku proze Mirje Unge provokativnim osveženjem na savremenoj književnoj sceni.

 

6. Sabrane priče, Vladimir Nabokov

Mnoga dela Vladimira Nabokova nepravedno su ostala u senci njegovog najpoznatijeg romana ,,Lolita”. Jedna od tih su svakako i piščeve pripovetke koje su prvi put objedinjene i u celosti prevedene na srpski jezik. Čitajući priče čitalac prati razvoj pisca, od samih početaka, pre ,,Lolite” i ,,Blede vatre” dok je još pronalazio svoj stil, do poznih remek-dela kratke proze. Nabokov piše za aktivne čitaoce – svaka njegova priča zahteva iskusnog detektiva koji će zajedno sa piscem otkrivati skrivene tragove među redovima. Čak i kada piše o sasvim običnim stvarima, Nabokov to čini uz oneobičavanje koje će i najzahtevnijim čitaocima ispuniti unapred postavljena očekivanja.

Podelite: