Pregled trećeg dana ČBF-a

Čumić Book Fest će se održati ove godine od 21. do 26. juna, gde nas svakodnevno čekaju zanimljivi programi, radionice, tribine, književne večeri, druženja sa piscima, koncerti i mnogo smeha, muzike, zagrljaja i umetnosti. O samom programu, koji će svakodnevno trajati od 10h do 20h pročitajte više u nastavku teksta. Vidimo se u Čumiću!
23.06.2022.
pregled trećeg dana čbf a

Stigli smo do polovine! Kad pre, hm? Slažemo se, vreme leti kad ga dobro provodite, a mi se stvarno dobro provodimo u Čumiću. Nije samo do sjajne muzike koja se pušta u našem kutku, niti do fenomenalno uigrane ekipe koja je spremila gooomilu knjiga za vas, već do neverovatne energije koju nam svakodnevno donosite svakom posetom. Treći dan je gotov i puni smo utisaka, koji variraju od fenomenalno do neponovljivo! Pa da počnemo, dan smo započeli uz divne latinoameričke note i đuskanje, zatim smo od 17 časova imali priliku da ugostimo Branka Ćurčića, prošlogodišnjeg kandidata za NIN-ovu nagradu i poslušamo iz prve ruke komentare na njegov roman "Iz mraka". Dan smo nastavili uz razgovor Brane Antović i Jelene Obućine, nešto što ne bismo mogli da vam prepričamo ukratko, ali smo dobili obećanje da će ga ponoviti, te ih pratite za više informacija (jedva čekamo!), a Jelena je dobila obećanje ubrzanog TikTok kursa, pa očekujte da zavlada i tom platformom. Za kraj, imali smo dirljivu promociju izdavačke kuće Vaganar, uz posebnu posvetu pažnje romanu "Filip", francuske književnice Kamij Lorens. Takođe, imali smo priliku da vidimo sjajne akvarele, od kojih se jedan našao na korici štampanog izdanja ovog romana.

I tako smo polako došli do najave programa za ovaj petak. Počinjemo od 17h, kao i prethodnih dana, ovog puta sa promocijom izdavačke kuće Ključ i druženja sa autorkom romana "Minijature", Aleksandrom Mihajlović. Aleksandra Mihajlović je završila Filološki fakultet u Beogradu na katedri Opšte i srpske književnosti sa srpskim jezikom. Doktorant je na istom fakultetu i spisateljica. Član je Udruženja književnika Srbije, a predaje srpski jezik i književnost u Gimnaziji, u Pančevu. Objavila je dva romana: „Zapričavanje. Zavaravanje. Zavirivanje.“ 2012. godine i „Kroz prstohvat cimeta“ 2015. godine. Redovno učestvuje sa svojim naučnim radovima na kongresima Saveza slavističkih društava, baveći se komparativno srpskom i svetskom književnošću. Radovi su joj objavljivani u Zbornicima, u izdanju Društva za srpski jezik i književnost. Takođe, sa naučnim radovima učestvuje na kongresima i naučnim skupovima u inostranstvu.

Od 18 sati spremamo radionicu u oblacima! Da, dobro ste čuli, tražimo glave u oblacima. Dolazi nam u posetu Stedan TićMi, iz dalekog Leskovca i sprema vrtlog boja, misli i ljubavi. Stefan je široj javnosti poznat kao osoba koja je prva prevela poeziju na znakovni jezik, prilagođenu gluvim i nagluvim osobama, zahvaljujući divnim ljudima iz Udruženja gluvih i nagluvih u Nišu. Stefan iza sebe ima knjigu „U’vatile me lutke“ (ARTE, 2015), a ispred sebe nekoliko neobljavljenih rukopisa. Stefan je diplomirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Kažu najbolji difovac među pesnicima i najbolji pesnik među difovcima. Stefan je predsednik Omladinskog kluba „Ančiki – OKAN“, neprofitne organizacije u naselju Ančiki, u kojem je, zajedno sa svojim drugarima, od propale kućice napravio malu besplatnu biblioteku sa više od 5.000 knjiga, što ih je i dovelo do odeljka HEROJI NEDELJE kod Olivere Kovačević na RTS-u i nagrade za entuzijazam i veliki doprinos kulturi Fondacije „Tanja Petrović“. Jedva čekate ovo, verujte nam na reč.

Dan zatvaraju naše komšije carevi, koji vladaju binom od 19-21h. Ekipa Trećeg trga se spremila da sutra u okviru Čumić Book Festa proglasi pobednika svog konkursa Trgni se!Poezija. Program će voditi Marija Vujošević, prošlogodišnja pobednica, i Đorđe Ivković, a u razgovoru će učestvovati svi finalisti ovogodišnjeg nagradnog konkursa, Anđela Bulajić, Bojan Todorović, Danilo Brakočević, Kristina Točaković, Luka Ivković, Milena Radević, Miljana Niković, Sara Stanojević, Slađana Bažalac, Tino Deželić.

Isplanirali smo vam i petak veče, vidimo se u Čumiću!

Podelite: