Precizno: kako biblioteka od osamdeset knjiga utiče na razvoj vašeg deteta?

Odrastanje u kućama sa bibliotekom od osamdeset i više knjiga, povećava pismenost više nego što to čini obrazovanje roditelja ili sopstveno obrazovanje i radna dostignuća.
06.11.2019.
precizno kako biblioteka od osamdeset knjiga utiče na razvoj vašeg deteta

Članak koji se bavio proučavanjem međusobnog uticaja okruženosti knjigama u adolescenciji na povećanje jezičke, matematičke i tehnološke pismenosti, objavljen u časopisu Social Science Research, otkriva da osamdeset ili više knjiga u kući dovode do toga da deca koja rastu u takvom okruženju imaju viši nivo jezičke i matematičke pismenosti, kao i razvijenije veštine u korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija. U periodu od četiri godine naučnici su obrađivali podatke 160.000 odraslih ljudi iz trideset jedne države, starosti između dvadeset pet i šezdeset pet godina. Prvo je trebalo da ispitanici procene koliko su imali knjiga kod kuće sa šesnaest godina, a potom su radili testove razumevanje čitanja, poznavanja matematičkih pojmova i sposobnosti korišćenja digitalne tehnologije. Rezultati su pokazali korelaciju između ovih veština i broja knjiga kod kuće u mladosti.

U članku se vidi da odrastanje u kućama sa bibliotekom od osamdeset i više knjiga, povećava pismenost više nego što to čini obrazovanje roditelja ili sopstveno obrazovanje i radna dostignuća. Utvrđeno je i da deca koja su odrastala u okruženju, ako su završili samo srednjoškolsko obrazovanje, dostižu nivo pismenosti u odraslom dobu kao osobe koje su završile fakultet i odrastale u domovima sa samo nekoliko knjiga.

Utvrđeno je da najveća dobrobit po pismenost odraslih dolazi iz domova u kojima je bilo od između osamdeset i trista pedeset knjiga. S druge strane, nije potvrđeno da su pojedinci odrasli u domovima čije biblioteke broje preko trista pedeset knjiga, pokazali veću pismenost.

Jedan od zaključaka ove studije jeste i da je veličina kućne biblioteke u vezi sa većim nivoom digitalne pismenosti. Dokazi navedeni u istraživanju, sugerišu da upotreba papirnih knjiga pruža značajne prednosti u informaciono-komunikacionim sposobnostima. Postoji nekoliko faktora zašto odrastanje u domu sa knjigama pomaže. Veliki uticaj na odrastanje pojedinca ima okruženje u kome je važno učenje. U takvoj sredini mladi doživljavaju knjige kao sastavni deo životnih praksi koje podstiču dugoročne saznajne sposobnosti. Čitanje pomaže pojedincima da razviju srodne veštine. Mogućnost susreta sa knjigama u roditeljskom domu bitna je i zato što su knjige sastavni deo svakodnevice i rutine, što takođe poboljšava sposobnosti usvajanja novih znanja. A sve ovo ukupno olakšava školovanje i postavlja dobru osnovu za sveobuhvatne aktivnosti u odraslom dobu.

Studija je otkrila i da pojedinci koji su završili fakultet, a odrastali u okruženju bez knjiga, imaju prosečan nivo pismenosti.

Podelite: