Potopili Andersena?

Nakon što su ukinuta sredstva za memorijalni kompleks posvećen čuvenom danskom autoru, vajar je ceremonijalno spustio svoju statuu u gradsku luku.
16.09.2022.
potopili andersena

Odense je rodni grad Hansa Kristijana Andersena (1805–1875) i u njemu se nalazi mnoštvo spomenika podignutih u čast svetski poznatom piscu bajki. Međutim, neki od ovih spomenika, kao na primer bronzana statua Andersena, visoka tri metra, koju je kreirao lokalni umetnik Jens Galšiot, bili su predmet kontroverze.

Ova statua je pet godina stajala ispred gradske kuće u Odenseu, čekajući da postane deo „Pripovedačevog izvora“, fontane koja je trebalo da bude omaž svetu Andersenovih bajki. Ceo projekat je stopiran nakon što je gradsko veće prekinulo da ga finansira i zato što nije uspelo da pronađe odgovarajuću lokaciju u centru grada za ovo umetničko delo.

Galšiot je, najblaže rečeno, bio razočaran. Osmog oktobra 2011. godine vajar je organizovao javnu „sahranu“ svoje statue kako bi na simboličan način prikazao vlastiti protest protiv birokratije. Duvački orkestar je svirao dok je konjska zaprega prevozila skulpturu vrednu 250.000 evra iz centra grada do luke, gde ju je dizalica podigla u vazduh pre nego što je polako potopljena u vodu pred stotinama „ožalošćenih“ koji su krkali besplatne hot-dogove i nalivali se „pivom za sahranu“.

Neki meštani su ovo smatrali vidom nepoštovanja, dok su drugi bili zadovoljni što je autor „Male sirene“ i „Ružnog pačeta“ sada bio fizički bliži nekim od likova iz vlastitih bajki.

Pola godine kasnije, 2. aprila 2012. godine, Galšiot je „vaskrsnuo“ figuru i vratio je na tlo zbog objedinjene proslave Uskrsa i Andersenovog rođendana. Nakon toga statua je neko vreme obilazila Dansku da bi, na kraju, bila prodata golf klubu.

Ovo bi mogao da bude kraj onoga što neki nazivaju „modernom pričom o Hansu Kristijanu Andersenu“ da nije bilo poslednjeg preokreta u priči: jednog jutra statua je osvanula na svom nekadašnjem mestu u lučkom basenu. Ispostavilo se, naposletku, da je Galšiot postavio reprodukciju statue u toku noći. Iako ne postoji dozvola za to, ova zamenska statua se već više od decenije nalazi među dokovima.

 

Izvor

Podelite: