Popi. Z. Brajt, UKUS PELINA

Popi Z. Brajt je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih autora horora. Tokom devedesetih godina prošlog veka, njegove priče su bile prepoznate kao novi podžanr erotskog horora i gotike. On je prvi koji je uveo eksplicitne opise nasilja i seksa i time otvorio jednu novu dimenziju horora.
30.07.2020.
popi z brajt, ukus pelina

Ukus pelina je zbirka priča koje su tipične za Brajta, od kojih neke uključuju prikaze ultra nasilja i seksualizovane su do krajnje mere. Iako sve vredne pohvale, tri se možda najviše izdvajaju.

„Stariji“, koja je prvi put objavljena 1986. godine prati ženu koja se suočava sa post-poriđajnom depresijom u vreme Božićnih praznika, a onda shvata da postoje mnogo gore strahote koje su opisane na način dostojan pravog horora, ali bez doze seksualnih činova po kojima je autor stekao svojevrstan imidž.

Druga priča koju bismo izdvojili je „Kalkuta, gospodar živaca“ koja sadrži i nasilje i seks, a kao što sam naslov implicira, odigrava se u Indiji. Ovde nisu vampiri niti duhovi oni koji nose priču, već se radnja bavi apokalipsom zombija.

Ako ijedna priča u ovoj zbirci ispunjava sva očekivanja čitalaca, onda je to „Šesta oznaka“ napisana 1993. To je priča o ljubavi, gubitku i opsesiji, a osnovna tema priče je pogrešno putovanje. Ko ili šta je duh koji progoni Rotali Smit i zašto?

Centralna tema svih ovih priča su zapravo autsajderi. Brajtovi likovi se ne uklapaju u društvo koje ih osuđuje i oni se zato samovoljno povlače u izolaciju. Kroz ovaj objektiv autor istražuje određene kulturne norme i poroke kada se razgrne veo društvenog uređenje i konvencionalizma. Većina njegovih likova se uklapa u gotsku scenu sa kraja 20. veka.

Ukus pelina je jedinstvena kolekcija priča. Sve što Brajta izdvaja od ostalih autora horora smešteno je u ovoj knjizi. Za sve vas koji volite ovaj žanr, ali još niste istražili horor erotiku i južnu gotiku, ovo će biti štivo vredno vašeg vremena.

Podelite: