Poetska apoteka

U engleskoj oblasti Šropšajer nalazi se trgovački gradić Bišop kasl koji ima bogatu prošlost. Baš u ovom mestu otvorena je prva Apoteka poezije u koju možete doći sa receptom za lek (pesmu) koji leči dušu.
11.01.2020.
poetska apoteka

U engleskoj oblasti Šropšajer nalazi se trgovački gradić Bišop kasl koji ima bogatu prošlost.

Baš u ovom mestu otvorena je prva Apoteka poezije u koju možete doći sa receptom za lek (pesmu) koji leči dušu. U ovoj čarobnoj knjižari dočekaće vas Debora Alma, odevena u apotekarski beli mantil, sa stetoskopom oko vrata. Ona je osnovala ovo jedinstveno lekovito mesto došavši na tu ideju nakon što je prethodnih šest godina prepisivala pesme kao terapiju. U njenoj apoteci se ne kupuju lekovi protiv nesanice niti multivitamini, već mušterije mogu da dobiju recepte na kojima se nalaze imena čuvenih pesnika.

Škole, bolnice i festivali često je pozivaju u goste kao literarnog zdravstvenog radnika. Ali ona se umorila od putovanja, pa je odlučila da se skrasi u nekadašnjoj apoteci iz viktorijanskog doba čiji joj se izgled veoma dopao.
 

„Odlučila sam da sačuvam originalne police, ladice i pult za kasu od hrastovog drveta“, objašnjava. Podelila je prostor u odeljenja u kojima kupci mogu da se snađu u zavisnosti od raspoloženja. Tu je i odeljak za decu, savetovanje, ispijanje kafe i čaja kao i poseban kutak za radionice, pisanje i različite događaje.

Alma ne želi da svima deli iste recepte, smatra da svaki pacijent zaslužuje individualnu konsultaciju pre nego što dobije odgovarajuću pesmu. Konsultacija traje pola sata i košta petnaest funti. Od pacijenta se očekuje da se udobno smesti na plišani kanabe i otvori dušu.
Debora će ga pažljivo saslušati i na osnovu toga prepisati odgovarajuću poeziju koja može da mu pomogne da lakše savlada izazove s kojima se suočava. Ovaj polučasovni razgovor sa „apotekarem“ obezbeđuje pravu recepturu – izbor adekvatnih tekstova koji odgovaraju vašem duševnom raspoloženju.
 

„Smatram da poezija može mnogo da doprinese poboljšanju ili promeni stanja duha, da može na mnogo načina da očuva dobro mentalno zdravlje.“ Ova poetoteka ističe terapeutski učinak poezije.

 

Osim poezije, ovde se mogu naći i drugi proizvodi koji mogu da leče ili prate različita raspoloženja, pa se tako mogu pazariti posude, sveće ili posebno dizajnirani predmeti kao i tvorevine lokalnih umetnika.

 

Izvor: www.poetrypharmacy.co.uk

Foto: www.poetrypharmacy.co.uk

 

Podelite: