Pobunjeno čitamo o ženskoj i kvir književnosti u prevodu!

Pobunjene čitateljke su kolektiv mladih književnih kritičarki iz zemalja nastalih na tlu Jugoslavije. One kritički čitaju, analiziraju i pretresaju ovdašnju i prevedenu književnu produkciju iz feminističkih i srodnih angažovanih perspektiva poput kvir, marksističke, dekolonijalne, ekokritičke. Pobunjujemo se protiv nekritičkih slavljenja autoriteta na književnoj sceni i protiv svođenja književne kritike na marketinški alat. Pobunjene čitateljke se pobunjuju protiv ustaljenih pristupa na književnim scenama, jer u njima prepoznaju mehanizme isključivanja. Njima naprotiv, kroz međugeneracijsku, regionalnu i internacionalnu solidarnost, pridružuju se sve brojnijem i snažnijem glasu žena u književnosti, i u društvu uopšte.
29.12.2021.
pobunjeno čitamo o ženskoj i kvir književnosti u prevodu

Čuli ste za pobunjene čitateljke?

Pobunjene čitateljke su grupa mladih knjževnih kritičarki koje primarno deluju u jugoslovenskom književnom polju, ali se ujedno bave i savremenim globalnim tendencijama u književnosti i književnoj teoriji. Započele su ovaj projekat u želji da se glas žena u književnosti daleko i glasno čuje, a ovog puta, pored ženske, bave se i kvir književnošću. Na ovaj način one daju mikrofon temama koje su u društvu, i dalje, prilično tabuirane, ne dozvoljavajući da se ičiji glas uguši zbog netolerantnih stavova društva.

Nedavno je izašao treći broj njihovog biltena "Pobunjeno čitam" koji možete besplatno dobiti uz kupovinu naslova na temu ženske i kvir književnosti preko našeg sajta ili u našoj knjižari Makart store u Čumićevom sokačetu.

Koje su to Autorke uz čije knjige možete dobiti bilten pobunjenih čitateljki?

Lisa Tadeo, Arijana Harviks, Sajaka Murata, Rejven Lejlani, Donatela di Pjetrantonio, Avni Doši, Brit Benet, Danijela Krin, Elena Ferante, Karin Tuil, Cruja Šalev, Marike Lukas Rejnefeld, Dejzi Džonson, Sara B. Pomeroj, Marta Đido, Beril Bejnbridž, Magda Sabo, Lisa Halidej, Violeta Greg, Dojna Rušti, Zuzana Brapcova, Helga Flatland, Sali Runi, Veronik Bergen, Madlen Tijen, Patriša Engel, Laura Barna, Katarina Folkmer, Natali Skovronek, Jana Šramkova, Ljudmila Ulicka, Ines Aredondo, Ljudmila Petruševska, Marijana Leki, Ingeborg Bahman, Matilde Valter Klark, Elen Dorion.

U 2022. godini pobeđuju jednakost, tolerancija i ljubav!

Podelite: