Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Ostalo je pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagaradu, saopštili su iz redakcije ovog nedeljnika.
17.01.2020.
pet romana u najužem izboru za nin ovu nagradu

Među finalistima su se našli romani "Mulat albino komarac" Steva Grabovca u izdanju Imprimatura, "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju Čarobne knjige, "Yugoslav" Ane Vučković u izdanju Partizanske knjige, "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju Orfelina i "Pas i kontrabas" Saše Ilića u izdanju Orfelina.

MULAT, ALBINO, KOMARAC

Mulat, albino komarac je roman koji prati stasavanje i pad jedne generacije, osuđene na propast. Autor Stevo Grabovac, i sam pripadnik te generacije, iz prvog lica vodi čitaoca kroz užase rata u bivšoj Jugoslaviji i kroz priču jedne porodice piše univerzalnu priču o detinjstvu, sudbini i borbi. Uprkos temi, ovaj roman izbegava patetiku i, još jednom uzimajući ovu čestu temu na ovim prostorima, pokazuje koliko su rane rata duboke i nepremostive. Dok god ta generacija bude bila živa, predstavljaće simbol žrtve koju su ovi narodi podneli zbog politike, mržnje i moći.

GROZOTA ILI...

Novi roman Slobodana Tišme je kompleksna i raskošna priča o nasilju koje prevazilazi poimanje ljudskog uma. Ovo je roman o nemogućnosti suočavanja sa zlom, roman o čoveku i mračnim stranama duše, o kukavičluku kao begu i jedinoj opciji. Grozota ili... posmatra nasilje sa dve strane: iz pozicije onog kojeg je nasilje oblikovalo, i onog koji sa sigurne distance pokušava da o njemu piše. Tišma je uspeo da temi od koje se ledi krv u žilama priđe i iznutra i spolja.

YUGOSLAV

Roman Yugoslav svestrane autorke Ane Vučković je lament nad jednim vremenom kao i osobom (autorkinim ocem) koji je to vreme iskusio. Ovo je intimna ispovest, opraštanje sa roditeljem i promišljanje drugačijih ljudi koji su svoje živote živeli u drugačijem vremenu. Ana Vučković uspeva da kroz ličnu priču ispriča priču svih nas: roditelja, dece, jedne države, njenog raspada, priču dve generacije, toliko različite da je prosto neverovatno da ih razdvaja samo jedno koleno.

PO ŠUMAMA I GORAMA

Po šumama i gorama je kompleksno putovanje kroz uverenja i razočaranja, roman koji opisuje odnos karte i teritorije i njenu neodvojivu vezu sa ideologijom koja je iščilela pod vremenom i političkim okolnostima. Dva putnika svojim hodočašćem opisuju granice nekadašnje Jugoslavije i svega što je ona predstavljala, posebno u ranim godinama svog formiranja. Oni su simbol pojedinca koji su gradili jedan svet čiji su pad i raspad dočekali da vide.

PAS I KONTRABAS

Roman Pas i kontrabas je roman o čoveku zaboravljenom, mrtvom, koji epilog svog života preživljava između traume, sećanja i halucinacija. U instituciji za mentalno obolele, junak promišlja i proživljava sve pošasti ovog društva i istorije, postajući tako gubitnik ideologija koje su potresale ovo tlo. Muzika zauzima važno mesto u romanu, gde se kao kroz džez improvizaciju smenjuju slike na prvi pogled nelogične ali suštinske za jedan život i jednu osobu.

U ponedeljak, 20. januara oko podneva, saznaćemo ime šezdeset šestog dobitnika NIN-ove nagrade.

Podelite: