Pedro Mairal, URUGVAJKA

Roman Urugvajka prati priču o piscu Lukasu Perejri koji se zapućuje iz Buenos Airesa u Urugvaj kako bi podigao avans za dve nove knjige. Ipak, njegovi motivi za odlazak kriju i nešto sasvim drugo – susret sa mladom Urugvajkom Guerom o kojoj već dugo mašta. Pedro Mairal, autor ovog romana je, koristeći glas prvog lica, priči dao snažnu intimnost tako da čitalac sve vreme aktivno proživljava sva emotivna stanja glavnog junaka.
06.10.2020.
pedro mairal, urugvajka

Lukas ima četrdeset četiri godine i živi sa ženom i detetom, a osećaj njegove zarobljenosti pojačava i kriza srednjih godina. Iako neizmerno voli svog sina, Perejra veruje da ga briga o njemu sputava da piše. On je isfrustiran jer mu više nije ostalo novca od prvih objavljenih dela i zavisi od svoje žene. Zato on put u Urugvaj ujedno doživljava i kao šansu za nekim novim životom u kojem će mu sreću doneti lepa Guera.

Njegov dan U Montevideu započinje prema planu. Pošto je dobio novac i sigurno ga smestio, on kreće na sastanak sa Guerom, dok mu racionalno razmišljanje izmiče sve dalje. On u mislima brzo tone u opojnu varku nade i očekivanja. Nije to samo zavodljiva mlada žena, već jedan novi svet bez zagušujućeg tereta života koji vodi u Argentini. On mašta kako će njihov susret promeniti sve i pomoći mu da se ponovo oseti živim.

Nemajući ništa jasno za šta da se uhvati, svaki dalji događaj ga samo čini sve više očajnim i nesigurnijim u pogledu svojih odluka. Može li uopšte verovati bilo čemu što zna? Da li je njegov san zaista put ka srećnijem životu ili pad u provaliju?

Autor je celu knjigu napisao kao pismo u kojem se glavni junak ispoveda svojoj supruzi godinu dana nakon tog sudbinskog puta po novac u Urugvaj, pa sve do povretka kući iste večeri. Kroz segmente prošlosti, mi, ali i njegova žena, saznajemo kako je prvi put upoznao Gueru i shvatamo kroz kako teška vremena su prošli i on i njegova supruga. Vraćajući se kroz vreme u Montevideo, Lukas daje nagoveštaje o tom dan i mogućim posledicama za njega i njegovu porodicu.

Mairal je zaista uspeo da nam prenese Lukasova razmišljanja i emocije, tako da veoma lako možemo da saosećamo sa svim njegovim borbama i očajem pred jednom važnom životnom odlukom. Koliko god je tog dana bio zbunjen, jasno je da u vreme kada je napisao ovo pismo stoji na čvrstom tlu, a njegova jasna i nemilosrdna ocena svog ponašanja tog dana, sprečava nas da ga posmatramo kao običnog preljubnika.

Kao čitaoci, nalazimo se između potrebe da ga sprečimo da se ponaša na tako destruktivan način, a istovremeno saosećamo sa njim u njegovoj želji da ponovo bude srećan. Zapravo, Pedro Mairal je dao sjajan prikaz svakoga od nas u situacijama u kojima dozvoljavamo sebi da snažne emocije potru svu realnost i da za tren zaboravimo na posledice nesmotrenih postupaka.

 

 

Podelite: