Paradajs na Ivaninoj polici

Unutar luksuznog stambenog kompleksa Paradajs, dvojica neprilagođenih tinejdžera se krišom sastaju i provode vreme opijajući se, deleći mračne fantazije i kujući planove koji bi ih mogli odvesti ka ostvarenju snova, a šta o ovom ostvarenju misli Ivana i koja su njena zapažanja, pročitajte u nastavku teksta.
07.12.2022.
paradajs na ivaninoj polici

 

“Sezona uragana” je pokidala i vidim je među najboljim knjigama moje čitalačke godine, a ni “Paradajs” ne zaostaje za njom. Obe knjige nam stižu iz izdavačke kuće Imprimatur u odličnom prevodu Mihaele Šumić.

Paradajs je luksuzni stambeni kompleks iz bajke, a u samoj priči Fernande Melćor o njemu nema ničeg bajkolikog. Upoznajemo glavne likove, tinejdžere Pola i Franka. Oni na prvi pogled nemaju ništa zajedničko - jedan radi, a drugi živi u Paradajsu. Polo je isfrustriran zbog svakodnevnog rada, ranog ustajanja, nemanja novca i trudne rođake koja mu je zauzela krevet, pa on mora da spava na podu. Franko je prepušten sam sebi, gojazan je, seksualno isfrustriran i opsednut udatom komšinicom. Njih dvojica će početi da se sastaju nakon Polovog posla radi cirke i cigareta; oni vode dijalog koji je zapravo sačinjen iz dva monologa - obojica su obuzeti sopstvenim frustracijama od kojih ne znaju kako da se izbave. Nešto što je počelo kao tinejdžersko lupetaranje će se pretvoriti u realnost koja će, poput užasne oluje, zatvoriti priču o Paradajsu.

 


Samo pisanje Fernande Melćor je genijalno. U Paradajsu maltene nema pasusa, te se ne može čitati sa pola mozga (ne pitajte kako znam). Ali, kada te jednom uvuče u priču, nema zaustavljanja do poslednje stranice. Rečenica je duga, kao i u Sezoni uragana, ali ne toliko hektična. Ipak, naracija teče i teče, bez stajanja, sve vreme. Dopada mi se kako je radnja razlistana - priča se postepeno formira, kockicu po kockicu, napred i nazad kroz vreme, dok ne sagledamo celu sliku, sve okolnosti koje su nam neophodne za razumevanje motivacije likova. Fernanda ni ovog puta ne izbegava necenzurisani diskurs, a ni goruće teme u meksičkom društvu - nasilje, kriminal, silovanje, incest, mizoginiju. Sve to iz perspektive muškarca, jer je ona u Polovoj glavi sve vreme, a povremeno se prebaci na Franka.

A kada završite knjigu, onako zabezeknuti se setite da je naslov Paradajs (transkripcija Raja na engleskom) i možete samo da zaključite kako je sjajno Fernanda sve zaokružila.

Čitajte Fernandu Melćor!

 

 

Ukoliko vam se svideo razgovor sa Ivanom, zapratite njen profil @unbearably_bookish za još kvalitetnog sadržaja i sjajnih fotki.

Podelite: