Otpetljajte se pre proleća!

Popust od 20% na odabrana izdanja iz psihilogije i popularne psihologije. Dostava je besplatna za sve porudžbine preko 1999 din i odnosi se na porudžbine iz Srbije.
17.03.2023.
otpetljajte se pre proleća

Ponovo je ono doba godine! Pod tim podrazumevamo kraj zime i uskoro nas čeka početak proleća! Nova godina donosi novu nadu da ćemo se približiti tome da budemo onakvi kakvi želimo da budemo i da živimo život koji želimo da živimo. Knjige o samopomoći se zaista uspešno bave ovim problemima. Ali da li nam zaista pomažu da pomognemo sebi? A ako pomažu – na koji način to čine?

Istraživački rad objavljen u Journal of Happiness Studies pod naslovom „Da li knjige o samopomoći pomažu?“ može nam dati uvid u ovu problematiku. Autori ovog članka priznaju da postoji mnogo skepticizma u vezi sa ovim žanrom. U članku se navode slučajevi u kojima knjige o samopomoći zaista mogu da pomognu! A evo i nekoliko primera.

Knjige koje se bave konkretnim problemima


Knjige o samopomoći se mogu podeliti na dve veće kategorije: knjige koje se bave konkretnim problemima i one koje su fokusirane na lični razvoj. Knjige iz prve kategorije nude savete kako da prevaziđete određene probleme. To mogu biti nesanica, stres, zavisnost, anksioznost ili depresija. Knjige fokusirane na lični razvoj prenose „mudrost“ o temama kao što su postizanje sreće, pronalaženje svrhe, razvoj karijere i izgradnja ispunjenih međuljudskih odnosa. Istraživanja sugerišu da dobijamo korist od čitanja knjiga o samopomoći fokusiranih na probleme, ali nema dovoljno dokaza za efikasnost onih koje su orijentisane na lični razvoj.

Knjige zasnovane na savremenim istraživanjima

Svake godine se objavljuje sve veći broj knjiga o samopomoći upravo zato što za njima postoji potražnja. Neke od njih su loše napisane i samo utvrđuju ideje koje su već prisutne u popularnoj kulturi. Neke knjige će davati savete koji su potpuno suprotni od saveta drugih. Knjige koje će vam najverovatnije koristiti su one zasnovane na najnovijim istraživanjima, koje je napisao neko ko je zaista stručan za tu oblast. 

Samomotivacija je ključ

Istraživanje kaže: „Knjige o samopomoći imaju najveći uspeh kod ljudi sa visokom motivacijom, snalažljivošću i pozitivnim stavovima prema konceptu samopomoći“. Ako ste već motivisani da napravite promenu, knjige o samopomoći mogu vam poslužiti kao vredan resurs tako što će vam dati uputstva kako da to postignete. Ukoliko to nije slučaj, možda bi trebalo da potražite alternativno rešenje koje vam pruža dodatnu podršku i osećaj odgovornosti.

Kako da imate korist od čitanja knjiga o samopomoći?

Bez obzira na to koji savet dobijete, razmislite kako se on uklapa u kontekst vašeg života. Možda ćete želeti da potpuno odbacite nešto od toga, nešto da prilagodite, a nešto će moći lako da se uklopi u vašu rutinu. Bolje je preduzeti male korake kako biste izgradili navike, rutine ili ponašanje koji vama imaju smisla. Morate shvatiti da autori pišu o onome što funkcioniše za njih. I saveti koji se nalaze u knjigama o samopomoći, koji su zasnovani na dokazima i istraživanjima, ne odgovaraju baš svima. Postoje sistemski problemi koji neke od nas sputavaju, i to moramo da prepoznamo kako bismo shvatili u kojoj meri se neki od pruženih saveta primenjuju na nas same.

Knjige mogu imati veliki uticaj. To je sasvim u redu, pa čak i veoma korisno. Ali evo nekoliko činjenica koje treba da imate na umu dok praktikujete tehnike naučene iz knjiga o samopomoći:

  • Uverite se da je knjigu koju čitate napisao neko ko je kvalifikovan da daje savete na temu o kojoj piše. Ako nije, pronađite bolju knjigu koju je napisao neko kvalifikovan.
  • Redovno proveravajte da li imate koristi od novih saznanja koje pokušavate da primenite. Ukoliko želite da pratite svoj napredak, vodite dnevnik.
  • Razgovarajte o promenama koje pravite sa prijateljima u koje imate poverenje i članovima porodice. Mala podrška u datom trenutku može mnogo da vam pomogne.
  • Ne očekujte previše. Ove knjige se reklamiraju kao one koje će transformisati vaš život i dovesti do neuporedivog uspeha u oblasti koja vas zanima. Međutim, lična promena je spor proces i može biti teška. Imajte realna očekivanja koliko knjiga može da vam pomogne i koliko dugo može da potraje.
  • Ako pravite bilo kakve drastične promene, obavezno se konsultujte sa nekim lekarom. Ovaj savet možete pronaći i u svakoj dobro napisanoj knjizi o samopomoći.

Knjige o samopomoći nisu jedine koje vam mogu pomoći da se razvijate i da naučite nešto. Poezija i romani mogu takođe da vam pruže drugačiji pogled na svet. Memoari i zbirke eseja nas mogu naučiti mnogo toga o životu vrednog življenja. To je pravo rešenje ukoliko niste ljubitelj publicističkih dela, a na našem sajtu možete naći od svega po malo!

 

Celokupan spisak knjiga na akciji pronađite OVDEAutor: Jašvi Piti
Izvor: bookriot.com
Prevod: Kristijan Vekonj

Podelite: