OMILJENI PAR – KNJIGA I KAFA

Istina je da se knjiga i šoljica tople, mirisne kafe savršeno slažu. Zašto je to zapravo tako? Kafa može biti prava inspiracija u tmurnom danu, ali isti tako i knjiga. Takođe, posle čitanja dobre knjige još dugo ćemo biti pod njenim utiskom, što se slično može reći i za ovaj drevni napitak – efekti dobre, jake kafe dugo će nas držati.
01.06.2020.
omiljeni par knjiga i kafa

Postoji veza između knjige i kafe koja nadilazi osećaj ugodnosti koji imamo dok u jednoj ruci držimo šoljicu toplog napitka, a u drugoj knjigu. To je par koji povezuje ljude – o knjigama ćemo najlepše pričati dok pijuckamo kafu.

Čitajući knjigu, mi se izdvajamo iz sveta oko nas i ulazimo u neki novi. Na taj način, knjiga nam može predstavljati beg od realnosti i utehu. Čitanje je umirujuće. Stres za samo nekoliko minuta čitanja nestaje, samim tim što je naša pažnja usmerena na redove pred nama. Dakle, knjigama je potreban naš fokus, a kafa nam u tome svakako pomaže.

Više od toga, mnogi poznati pisci nisu mogli ni da zamisle svoju dnevnu rutinu pisanja i inspiraciju bez šolje dobre, jake kafe. Tako je, recimo, Onore de Balzak govorio da se bez kafe ne može pisati, a to znači da se ne može ni živeti. On je pio 50 šoljica kafe dnevno! Svakoga jutra bi se budio u 1h posle ponoći i pisao sedan sati, da bi u 8h ponovo dremao oko sat i po vremena. Jednom je rekao: „Čim vam kafa dospe u stomak, dolazi do opšte uznemirenosti. Ideje počinju da se javljaju... papir prestaje da bude beo. Kafa je vaš saveznik i pisanje prestaje da bude borba.“

Volter je, navodno, konzumirao između 20 i 40 šoljica kafe dnevno i smatrao ju je glavnom inspiracijom za svoj rad, tvrdeći da mu uopravo na daje potrebnu energiju za celodnevni rad. Postoji priča da je on platio ogromne sume novca za dobijanje omiljene kafe, velikodušno plaćajući i svoje sluge koje su mu pomagale u traženju željene arome. Iako su mu doktori zabranili da pije tolike količine ovoh napitka, on je nastavio da uziva u svom poroku sve do svoje smrti u 83. godini.

Baš kao što mnogi pisci ne mogu ni zamisliti pisanje bez svoje inspiracije i goriva za taj proces, isto važi i za nas čitače. Nije važno da li čitate roman, poeziju, ili neki časopis, osećaj listanja stranica i laganog ispijanja toplog napitka inspiracije, izoštriće nam um i i doprineti koncentraciji.

Zanimljivo je da se kafa tako dobro slaže i sa čitanjem i sa razgovorom. Zato i nije čudo da mnoge knjižare poslužuju kafu. Dok prelistavate naslove koje vam knjižar preporučuje, šoljica kafe samo će vam pomoći da donesete odluku oko odabira prave knjige.

Dakle, izvolite, sipajte kafu po vašem ukusu, otvorite odabranu knjigu i uživajte.

Podelite: