Olga Tokarčuk, BIZARNE PRIČE

Olga Tokarčuk, poljska književnica, u knjizi Bizarne priče donosi nam deset novela kojima nas tera da se trgnemo i izađemo iz zone poznatog, otvarajući nam vidike i dovodeći nas do potrebe da prevaziđemo svoja mentalna ograničenja.
30.03.2020.
olga tokarčuk, bizarne priče

Olga je svoje književno umeće potvrdila brojnim nagradama, među kojima su Bukerova za roman Beguni, kao i još značajnija Nobelova nagradu za književnost 2018. godine.

Iako je diplomirala psihologiju i radila kao psihoterapeut, ona se od 1989. godine u potpunosti posvetila književnosti.

Osim po svojim izvanrednim delima, ova autorka je javnosti poznata i po svom kritičkom stavu prema konzervativnim političarima u Poljskoj. Posle jednog televizijskog intervjua u kome se osvrnula na ne tako čistu i besprekornu prošlost Poljske, ocenivši da je njena država tokom istorije i sama bila kolonizator, označena je kao izdajnik, tako da je njen izdavač bio primoran da joj nađe obezbeđenje kako bi eventualni napadi na nju bili sprečeni.

Iako nam u Bizarnim pričama Tokarčuk piše o svetu koji nas okružuje, ona ubacuje brojne elemente iznenađenja. Tako u jednoj od priča glavni junak pronalazi marinirane čipke u tegli. Priča je zapravo realistična i govori o alkoholičaru i gubitniku koji je ceo život mučio majku, ali istovremeno se na vrlo osetljiv način bavi i samim padom. Takođe, čitajući je, moramo se zapitati da li je ovo ubistvo u najavi, ili samo efekat ludila. Upravo su takve priče, na granici realizma i nadrealizma, ono što autorku čini jedinstvenom i u čemu se ona najbolje snalazi.

Pored toga, i u pričama u kojima se bavi istoijskim temama, kao što su Zelena deca, efekat je podjednako sjajan. Radnja se odvija u XVII veku, a autorka izuzetno dobro piše o događajima koji se odnose na poljsku prošlost.

Fascinantne su i njene priče koje su okrenute metafizičnim temama, kakva je Putnik. Ovde je prikazana situacija koja nam je svima poznata i u kojoj dečji strah postaje stvarnost.

U Šavovima se transformacija glavnog lika dešava kada on iznenada primeti šavove na svojim čarapama koje do tada nikada nije video. Upravo je to snaga knjige Bizarne priče, jer zahvaljujući njima mi možemo uočiti nevidljive šavove sveta.

Kako sama autorka kaže: „Uloga književnosti jeste da provocira, budi dvoumljenja i da govori o stvarima koje nisu tako očigledne“.

U Bizarnim pričama čitalac će upravo iskusiti sve ono što stoji negde iza, skriveno u jednom svetu koji se, samo na prvi pogled čini poznatim, a koji nam svima izmiče.

 

 

Podelite: