Novi Roman Harukuja Murakamija: GRAD I NJEGOVE NESTALNE ZIDINE

Poslednja knjiga Harukija Murakamija, "Grad i njegove nestašne zidine" (japanski: "Machi to sono futashikana kabe"), upravo je objavljena u Geopoetici i predstavlja Murakamijev prvi roman nakon šest godina.
13.06.2024.
novi roman harukuja murakamija grad i njegove nestalne zidine

Inspirisana pričom koju je Murakami napisao 1980. godine, ova knjiga kombinuje elemente realnosti i snova, stvarajući složen i introspektivan narativ.

Radnja romana prati protagonistu koji u svojoj mladosti upoznaje devojku koja tvrdi da njeno pravo ja živi u gradu okruženom visokim zidovima. Ovaj grad simbolizuje fizičke i emocionalne barijere koje ljudi grade oko sebe. Priča se odvija kroz tri faze protagonistovog života: adolescenciju, zrelost i srednje godine, i oslikava njegovu potragu za identitetom i istinom.

Protagonista, sada 17-godišnji mladić, zaljubljuje se u 16-godišnju devojku nakon što oboje osvoje nagradu na konkursu za eseje. Devojka ga drži na distanci, govoreći mu da njeno pravo ja postoji u gradu iza zidina. Zajedno zamišljaju taj grad u detalje, ali devojka iznenada nestaje. U odraslom dobu, protagonist dolazi u zamišljeni grad i mora da se odvoji od svoje senke da bi ušao. Svakodnevno mora da čita snove iz čudnih kugli u biblioteci, dok mu kao asistentkinja pomaže devojka koja nije ostarila niti ga prepoznaje.

Murakamijeva knjiga se bavi temama samoispitivanja, potrage za mestom u svetu i suočavanja sa prošlošću. Roman je bogat slojevitim karakterima, uključujući ekscentričnog starca Kojasua, koji vodi biblioteku, i tinejdžera koji nosi duksericu sa motivom žute podmornice i ima fotografsko pamćenje. Kroz te likove, protagonist istražuje unutrašnje i spoljašnje svetove, pokušavajući da pronađe smisao i povezanost.

Murakami je izjavio da je roman delom inspirisan njegovim ličnim iskustvima i da je želeo da ponovo obradi temu koja ga je intrigirala više od 40 godina. Fanovi njegovih prethodnih dela će prepoznati sličnosti sa romanom "Hard-Boiled Wonderland and the End of the World" iz 1985. godine, ali "Grad i njegove nestašne zidine" donosi novu dubinu i kompleksnost kroz svoja tri dela i dodatne likove.

Ova knjiga je dočekana sa velikim interesovanjem i predstavlja značajan dodatak Murakamijevom opusu, kombinujući fantastične elemente, magični realizam i introspektivnu naraciju u stilu po kojem je autor poznat​.

Podelite: