Novi biser Nojzac edicije

Agota Krištof je bila mađarska književnica koja je živela u Švajcarskoj i pisala na francuskom jeziku. U svojoj 21. godini bila je primorana da napusti svoju zemlju, usled sovjetske invazije. Posle 5 godina samoće i izgnanstva, napustila je posao u fabrici i muža. Počela je da studira francuski jezik i počela je da piše romane na istom.
25.12.2022.
novi biser nojzac edicije

Šta reći o Agoti Krištof što neko do sada već nije? Ako vam se svidi, poželećete da pročitate sve što je ova žena ikada napisala, a ako vam se ne svidi, za šta realno nema razloga, onda ste na gubitku samo vi, jer je sve što napiše drugačije od prethodnog.
Najnovija objavljena knjiga na sprskom jeziku je "Nepismena", a sačinjena je od jedanaest kratkih poglavlja koja evociraju događaje iz različitih perioda autorkinog života, od srećnog ranog detinjstva u mađarskom selu, preko adolescencije obeležene siromaštvom, usamljenošću i staljinističkim kultom ličnosti, do ilegalnog napuštanja Mađarske i izgnanstva u Švajcarsku, što ju je lišilo ne samo domovine, nego i jezika.

“Nepismena” je skoro izašla u našem prevodu, zahvaljujući divnim kolegama iz Futura publikacija i Nojzac ediciji, baš zbog svog izdanja, poći će joj za rukom da je nosite svuda sa sobom i ne ispuštate iz ruku dok ne pročitate celu. U svođenju životne priče na ovih jedanaest kadrova očitava se poetički princip. Činjenica da ih je izvorno pisala po narudžbini, za ciriški časopis Du, koji ih je objavio na nemačkom između 1989. i 1990. sigurno je doprinela da se Krištof prema ovim tekstovima postavi drugačije nego prema ostalim knjigama. Govoreći o knjizi u jednom intervjuu, autorka je izjavila: „To nije književnost, nego autobiografija.“

 

 

Knjiga je, pre svega, priča o ženi koja trideset godina govori francuski, dvadeset ga piše, a i dalje sebe smatra nepismenom. Francuski nije njen jezik, Švajcarska nije njena zemlja. U ovoj knjizi možete pronaći bezbroj ljudskih životnih priča, mnogo selidbi, begova, različite emocije, dosta neprilagođenosti, velike žrtve i neobuzdane ideje. Glavni junak Nepismene nije Agota Krištof lično, već jezik, odnosno mnoštvo jezika od kojih se beži, u koje se dolazi, mimo svoje volje; kroz taj fenomen ljudskog pamćenja se prelama sve.Ova knjiga je razlog više da čitate Agotu, da shvatite diktaturu, da od iste pobegnete.

Podelite: