NOVA knjiga Elene Ferante, LAŽLJIVI ŽIVOT ODRASLIH

Lažljivi život odraslih”, novi roman Elene Ferante, smešten je u Napulj ranih 90-ih godina dvadesetog veka. Glavna junakinja je Đovana, jedinica u porodici situiranih srednjoškolskih profesora. Devojčica koja ulazi u pubertet i koja se menja, a njeno lepo lice, barem kako misli njen otac, postaje ružno.
01.09.2020.
nova knjiga elene ferante, lažljivi život odraslih

Menja li se Đovana zaista? Pretvara li se u svoju tetku, ženu koju jedva poznaje, ali koju njeni roditelji očigledno preziru? Postoji li negde ogledalo u kojem može videti kakva je zaista? Đovana je u potrazi za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju, prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice...

 

Elena Ferante je umetničko ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga dobro skruva još od objave svog prvog romana “Mučna ljubav” 1992.

O tome ko stoji iza pseudonima ne zna se mnogo, ali ono što je sigurno je da je reč o osobi koju vodeći svetski kritičari i teoretičari smatraju jednim od najvažnijih imena savremene svetske književnosti. Na srpskom su dosad objavljeni prevodi nejnih romana “Mračna kći” i “Dani napuštenosti”, kao tetralogija koju čine romani: “Genijalna prijateljica”, “Priča o novom prezimenu”, “Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju” i “Priča o izgubljenoj devojčici”, a koja joj je donela i svetsku slavu.

“Lažljivi život odraslih” je prvi je roman Elene Ferrante posle “Napuljske tetralogije”. Zasad je objavljen u Italiji i Francuskoj, a izlazak romana u tim zemljama obeležili su redovi pred knjižarama i panegirici kritičara. U ostatku sveta o romanu se već mesecima govori kao o jednoj od najiščekivanijih knjiga godine. Romani ove autorke, naime, objavljuju se na više od 40 jezika i prodati su u milionima primeraka.

Prava za ekranizaciju “Lažljivog života odraslih” već je kupio Netflix, a roman, u prevodu Jelene Brborić, u izdanju IP Booka, od danas se može poručiti na našem sajtu i kupiti u Makart Store po promotivnoj ceni.

Istog dana izlazi u još 27 zemalja sveta.

Podelite: