makart

Noć (književnih) veštica – šest veštica iz književnosti koje volimo

Upoznajte najpoznatije (književne) veštice da biste ih više voleli. Hermiona, Margarita, Glinda... Ko su ostale?
30.10.2019.
noć (književnih) veštica šest veštica iz književnosti koje volimo

1. Hermiona (serijal o Hariju Poteru, Dž. K. Rouling)

Jedna od najpoznatijih veštica u književnosti zasigurno je Hermiona Grejndžer. S obzirom na to da dolazi iz porodice ,,normalaca”, Hermiona je svoj put kroz hodnike Hogvortsa morala da prokrči sama, oslanjajući se isključivo na sopstvene sposobnosti. Prikazana je kao uporna, inteligentna i nezavisna figura pa je shodno tome, osim što je postala jedan od omiljenih likova iz serijala, dobila i titulu važne feminističke figure koja uči devojčice da, ukoliko se zaista potrude, mogu da postignu sve što žele.

2. Baka Vedervaks (serijal o Disksvetu, Teri Pračet)

Esmeralda Vedervaks je vodeća figura u Pračetovim knjigama o vešticama. Ona je jedna od najmoćnijih ličnosti u serijalu, ali ima čvrst osećaj za pravdu pa ne zloupotrebljava moć koja joj je data. Iako je starica, ne podleže uobičajenim stereotipima (mada baš zbog godina drugi likovi lako mogu da je potcene) i njen um je svež i uvek aktivan. Baka Vedervaks ima tešku narav po kojoj je poznata širom Disksveta, više od svega voli da soli pamet onima iznad sebe, ali je takođe uvek spremna da pomogne drugima, naročito slabijima.

3. Margarita (Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov)

Naslovna junakinja najpoznatijeg romana ruskog pisca Mihaila Bulgakova postala je simbol istrajnosti. Margaritu srećemo tek u drugom delu romana, kao ženu zarobljenu u braku bez ljubavi, pomirenu sa sudbinom. Njena ljubav prema majstoru, međutim, ne jenjava, uprkos uverenju da je mrtav. Ona, ipak, nije samo ljubavnica, nju autor predstavlja kao snažnu, inteligentnu figuru, kao čitateljku, kritičarku i osobu koja je spremna da svoju sudbinu uzme u svoje ruke. Od obične, nesrećne žene u senci svoga muža, ona ubrzo postaje muza i gospodarica tame, a moć koju dobija postaje simbol slobode koju će iskoristiti da povrati svoju izgubljenu ljubav.

4. Glinda (Čarobnjak iz Oza, Liman Frenk Baum)

Prva asocijacija na Čarobnjaka iz Oza, makar kada su u pitanje veštice, sigurno je zla zelena veštica ili čak ona čija stopala vire ispod kuće koju je sa sobom poneo tornado. Ali sećate li se dobre veštice Glinde? Glinda je jedna od najmoćnijih figura Oza, toliko moćna da je, veruje se, čuvenog čarobnjaka naučila svemu što zna. Prikazana je kao lepa, inteligentna žena koja ima jak osećaj za pravdu i svoju moć koristi u plemenite svrhe. Podanici je obožavaju i njen ultimativni cilj je da im pruži miran i spokojan život. Pa ipak, njen lik ostaje prilično enigmatičan i daleko od toga da se može opisati kao jednodimenzionalan stereotip ,,dobre” vladarke, po čemu se izdvaja kako od ostalih likova u romanu, tako i od mnogih književnih junakinja tog doba.

5. Meri Popins (Meri Popins, Pamela L. Travers)

Nemaju sve veštice šiljate šešire i kotlove u kojima kuvaju čarobne napitke. Meri Popins možda može delovati kao čudan izbor za ovu listu, ali kako drugačije objasniti misterioznu dadilju koja se pojavljuje iz vedra neba držeći se za kišobran, u čiju torbu staje sve što se poželeti može i koja bez imalo muke može povesti decu u ,,superkalifradžilistikekspijalidoušs” svetove? Možda njen šeširić nije šiljat, ali moći koje poseduje svakako je mogu svrstati u ovu kategoriju, iako ona uporno odbija da prizna da ih ima i ljuti se kad god neko od dece pomene čudnovate avanture u koje ih vodi.

6. Matilda (Matilda, Roald Dal)

Matilda možda i nije prava veštica, ali njene natprirodne moći zaslužuju mesto na ovoj listi. Najpoznatija junakinja Roalda Dala večito je kinjena i izložena nepravdi. Roditelji je nikada nisu primećivali pa je utehu morala da pronalazi u knjigama, a i upravnica škole joj je baš zadavala muke. Neobjašnjivu moć koju poseduje, mala Matilda iskoristiće da istera pravdu, pomogne voljenoj učiteljici i decu širom sveta nauči da to što smo mali (bilo godinama, bilo rastom) ne znači da ne možemo da stremimo ka visokim ciljevima i da te ciljeve i ispunimo

Podelite: