Neponovljivi Igor Kolarov

"Igor Kolarov najmlađe je čudo savremene srpske književnosti za decu. Ne liči ni na koga osim na sebe i može se objasniti jedino sobom. On je neko ko ume da izađe iz svoje priče, napriča se sa nama i opet se vrati u priču iz koje je došao..." Miloje Radović
12.05.2022.
neponovljivi igor kolarov

" Kada se vratim, prepoznaćete po tome što sam to i dalje ja. Samo, ko zna šta sam u međuvremenu video."

Danas se navršilo pet godina kako čekamo Igora da se vrati i kaže nam šta je to sve video. Jedno je sigurno, beskrajno smo zahvalni za svaku napisanu reč i svaku avanturu koju nam je priredio. Na svu sreću, školski sistem je prepoznao važnost ovih dela, te su sada deo obavezne školske lektire, a mi im se radujemo i preporučujemo i roditeljima da čitaju zajedno sa svojom decom. Igorove knjige nisu ništa drugo do pregršt emocija, šareni koloriti ofarbani samo najnežnijim nijansama dobrote i razumevanja i to sve na veoma primamljiv i razumljiv način za sve uzraste. Ukoliko bi Mali princ književnosti postojao u stvarnosti, to bi bio Igor Kolarov.

Njegova dela tiču se najtananijih osećanja, uglavnom naizged usamljenih i neshvćenih duša koje lutaju svetom oko sebe. Ipak, ono što garantujemo je da će se Agi, Ema, Efi i Kia sigurno diskretno ušunjati u vaša srca i ostati tamo dugo. Uz sve to, ako dodate jednog debelog mačka, mnogo prerušavanja, neke napuštene zgrade i jedno pozorište, biće vam preokupirana i mašta. Igorova sposobnost da tako spretno meša stvarnost i snove, kao i fantaziju razlivenu po ulicama grada, nema svako. Svaki njegov lik nosi neku svoju priču, uglavnom sotavlja prozirne otiske na svačijoj duši i neki nevidljivi miris lepote. Samo za vas, na današnji dan, biramo najlepše citate Igorovih junaka, za sve male i velike čitaoce, za sve one koji žive njegova nadahnuća.

 

"U jednom jedinom danu, može se desiti da na tebe mislim ceo život."

"Niko nije u stanju da nestane potpuno, bez traga, zauvek. Jer za svakoga ko iščezne, postoji neko ko će ga pronaći."

"Svet bez biblioteka je jedno veoma pogrešno mesto."

"Za mene, ovaj svet bez mene, više nikada ne bi bio isti."

"Postoje tri načina na koja se možete sačuvati od ludaka. Na sreću, ne znam nijedan."

 

I za kraj, ostavljamo onaj najvredniji Igorov savet, a to je da iako ste u neverovatnoj gužvi, uvek imate dovoljno vremena da volite.

Podelite: