Najveća ploveća knjižara na svetu

Brod Logos houp dugačak je više od sto trideset metara i sa više od pet hiljada knjiga koje prevozi predstavlja najveću ploveću knjižaru na svetu. Vlasnik broda je jedna nemačka dobrotvorna organizacija čija je nepokolebljiva misija da donese knjige i obrazovanje u svaki kutak sveta bez obzira koliko je udaljen.
08.09.2019.
najveća ploveća knjižara na svetu

Veliki brodovi više ne služe samo za raskošna krstarenja bogataša i onih koji to žele da budu već su dobili još jednu, mnogo humaniju i korisniju namenu. Brod Logos houp dugačak je više od sto trideset metara i sa više od pet hiljada knjiga koje prevozi predstavlja najveću ploveću knjižaru na svetu.

Vlasnik broda je jedna nemačka dobrotvorna organizacija čija je nepokolebljiva misija da donese knjige i obrazovanje u svaki kutak sveta bez obzira koliko je udaljen.

Članovi posade ne primaju platu, sve se radi na volonterskoj osnovi, a ugovori se potpisuju na jednu do dve godine. Za osam godina koliko već Logos houp plovi svetskim morima i okeanima do sada je posetio četrdeset dve zemlje.

U svakoj luci u koju pristane obično ostaje po nekoliko nedelja, što volonterima koji rade na njemu omogućava da upoznaju lokalno stanovništvo sa onim što nude i da na brod dovedu što je moguće više posetilaca (na brodu u istom trenutku može da se nađe najviše četirsto pedeset ljudi).

Jedna od ciljeva ove ploveće knjižare jeste da jeftine knjige učini dostupnim u onim delovima sveta gde ih je teško nabaviti – ovo ne podrazumeva samo prodaju knjiga po cenama nižim od maloprodajnih, već i otvaranje biblioteka u mesnim školama i dečijim domovima, kao i osnivanje drugih dobrotvornih organizacija.

Kao dodatak uz prodaju knjigu Logos houp pruža i druge edukativne programe: o fitnesu, o prevenciji SIDE, kao i mnoge druge.

Od svoje prve plovidbe sada već daleke 2004. godine, Logos houp je distribuirao više od tri miliona knjiga i primio je više od dva i po miliona posetilaca.

Podelite: