NAJSTARIJE KNJIŽARE NA SVETU

U današnje vreme nezamislivo nam je da živimo bez interneta i brojnih mogućnosti koje nam on pruža . Naravno, knjige su u ovom digitalnom svetu veoma lako našle svoje mesto. Ipak, najveći ljubitelji knjiga preferiraju odlazak u knjižaru. Tako mogu udahnuti miris koji se samo tamo može osetiti i izlistati knjigu u potrazi za nekim pasusom koji će im privući pažnju.
29.01.2021.
najstarije knjižare na svetu

Mnogo je knjižara otvoreno u poslednjih nekoliko decenija uprkos ekspanziji prodaje „na dugme“, ali malo je knjižara koje imaju neku posebnost i toplinu. Za ljubitelje književnosti putovanje u drugi grad, još pre u drugu zemlju, neizostavno znači i obilazak poznatih knjižara. Među njima najveću pažnju privlače one stare, iz vremena kada nisu postojali računari i internet.

Ovde ćemo vam predstaviti 5 najstarijih knjižara na svetu koje i dan danas rade, pa ako budete imali prilike, zavucite se i vi u njihovu tajnu.

ARGOSY BOOKS je ponos Amerikanaca. Osnovana je 1925. godine kao porodična prodavnica koju vode već tri generacije i promenila je tri lokacije do sada. Njen osnivač ju je nazvao Argosy kako bi se našla na prvim stranicama imenika, što se pokazalo kao izvanredan potez. Ova knjižara je specijalizovana za prodaju retkih izdanja američkih autora, dragocenih artefakata američke istorije i medicinskih tekstova. Posle uragana Sendi 2012. godine, zgrada pored knjižare se srušila i tom prilikom uništila ogroman deo dragocenosti iz Argosy Books-a, uključujući i papire koje je potpisao Tomas Džeferson. Ipak, već godinu dana kasnije, prodavnica je obnovljena, tako da je njenih šest spratova istorije, umetnosti i književnosti i dalje dostupno svima koji požele.

LIBRAIRIE GALIGNANI

Ovo je najstarija engleska knjižara van Velike Britanije, osnovana 1801. godine , a 1856. je preseljena na sadašnje mesto, između Luvra i trga Konkord. Njena arhitektura i usluge na engleskom jeziku privukle su mnoge američke i engleske emigrante, ali i pariske intelektualce i umetnike. Književna elita se redovno sastajala u jednoj od dve sale za sastanke u okviru radnje. Porodica Galignani je započela i izdavanje dnevnih novina koje su donele još više prometa ovoj knjižari.

HATCHARDS

Osnovana 1797. od strane biznismena čije ime i nosi, Hatchards je najstarija knjižara Ujedinjenom Kraljevstvu. Isprva je sadržala malu, ali vrednu kolekciju naslova poznatog prodavca Sajmona Vandenberga. Više od dva veka uspešno je poslovala u vlasništvu porodice Hatchard na Pikadiliju, da bi 1956. po prvi, a 1991. godine po drugi put promenila vlasnika.

MORAVIAN BOOKSHOP

Ova knjižara je osnovana daleke 1745. godine u Pensilvaniji i predstavlja najstariju knjižaru u Sjedinjenim Državama koja neprekidno radi. Vlasnik crkvenog konaka bio je prvi kome je povereno da vodi knjižaru Moravske crkve koja je isprva prodavala samo verske spise i knjige, ali brzo je svoj asortiman proširila i na svetovne tekstove. Nekoliko puta je menjala lokaciju. Postala je poznata po moravskoj zvezdi koju je 2013. godine Morvskoj crkvi donirala fabrika za izradu zvezda iz Nemačke.

BERTRAND BOOKSTORE

U Ginisovoj knjizi rekorda ova knjižara nosi titulu najstarije na svetu. Osnovao ju je portugalski vizionar Pedro Faure 1732. godine, da bi je kasnije prodao braći Bertrand. Najpre je to bila mala prodavnica čija je zamršena arhitektura enterijera i ogromna kolekcija svetske literature privukla najistaknutije autore. Na žalost, već 1755. izvorna knjižara je stradala u zemljotresu koji je uništio najveći deo Lisabona. Ipak, Faureov zet uspeo je da je ponovo otvorio na drugoj lokaciji. On je bio francuski prodavac knjiga sa kojim je Faure sklopio poslovno partnerstvo pre nego što se Bertrand oženio njegovom ćerkom. Pre zemljotresa, Bertrandov brat se priključio poslu. Nakon osamnaest godina od ponovnog otvaranja knjižare, braća su je ponovo preselila u Rua Garrett, gde se i danas nalazi.

 

Podelite: