Na današnji dan '73

Na današnji dan 1973. rođen je Igor Kolarov, jedan od najznačajnijih domaćih pisaca za decu i mlade.
18.07.2022.
na današnji dan 73

Igor Kolarov (1973–2017) jedan je od najznačajnijih domaćih pisaca za decu i mlade. Objavio je knjige za decu: Hionijine priče (pesme i priče, 2000); Agi i Ema (roman, 2002, nagrada "Politikin Zabavnik"); Priče o skoro svemu (priče, 2005, nagrada "Neven"), Kuća hiljadu maski (roman, 2006; nagrada "Politikin Zabavnik", nagrada "Sima Cucić", nagrada "Mali Princ" za najbolju dečju knjigu u regionu) i druge. Pored navedenih, dobio je i nagradu Zmajevih dečjih igara (2006) za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za mlade, kao i Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (2009) za stvaralački doprinos u širenju kulture.

Po nagrađenom romanu Agi i Ema snimljen su istoimeni film i radio drama. Scenario i režiju za film potpisao je Milutin Petrović, a glavne uloge poverene su Mileni Dravić i Stefanu Lazareviću. U ostalim ulogama pojavljuju se Ana Sofrenović, Dragan Mićanović, Nikola Đuričko, Lena Bogdanović, Boris Milivojević, Slobodan Ninković i drugi. Film Agi i Ema snimljen je 2007. godine i predstavlja prvi film za decu snimljen u Srbiji posle pauze od 25 godina. Radio-drama Agi i Ema snimljena je u režiji Meline Pota-Kolejvić koja se kasnije pojavljuje i u filmu.

Igor je, bez sumnje, za sobom ostavio veoma uticajna i značajna dela za sve buduće generacije. Koji vam je omiljeni Igorov lik?

Podelite: