Muzej posvećen jednom romanu

MUZEJ NEVINOSTI je roman Orhana Pamuka, ali i muzej koji je osmislio. Muzej je otvoren u kvartu Bejoglu u kući u kojoj živi glavni junak knjige i gde se odigrava najveći deo radnje romana.
22.08.2019.
muzej posvećen jednom romanu

Muzej nevinosti je roman Orhana Pamuka, ali i muzej koji je osmislio. Muzej je otvoren u kvartu Bejoglu u kući u kojoj živi glavni junak knjige i gde se odigrava najveći deo radnje romana.

Početkom devedesetih godina dvadesetog veka ideje o romanu i muzeju paralelno su se začele u pišćevoj glavi. Radnja romana koji govori o neobičnoj, ali velikoj ljubavi, dešava se između 1974-2000 godine i opisuje život u Istanbulu od pedesetih godina dvadesetog do početka dvadeset prvog veka kroz sećanja i povratak u prošlost dve porodice, jedne bogate, a druge niže srednje klase.

Kemal, potomak jedne od najbogatijih familija u Istanbulu zaljubljuje se u siromašnu dalju rođaku, prelepu Fusun. Vremenom njegova ljubav postaje opsesivna. Fusun, prodavačica u maloj radnji, naslućuje da Kemal prema njoj gaji romantična osećanja, ali nije svesna koliko je ta opsednutost njome snažna. Osam godina Kemal kompulsivno prikuplja stvari koje krišom uzima od Fusun praveći zbirku – svedočanstvo njegove ljubavi – muzej koji je mapa ne samo društva u kojem žive nego i njegovog srca.

U muzeju se nalaze predmeti koje su junaci romana oblačili, slušali, videli, sakupljali i o kojima su sanjali. Svi su uredno svrstani i poređani u kutije i vitrine. Prilikom posete muzeju nije neophodno da ste prethodno pročitali roman, ali će sigurno utisak biti jači ako jeste. Pred vama će se otvoriti tajne veze, nijanse koje ste naslućivali, ali ih niste bili potpuno svesni, jednostavno otvoriće vam se nova dimenzija romana.

Knjiga je objavljena 2008, a muzej je otvoren u proleće 2012.

„Volim muzeje i nisam usamljen u ideji da me svakim danom čine sve srećnijim, ali se protivim nastojanjima da veliki monumentalni muzeji koje dotira država budu uzor za izgradnju muzeja u budućnosti. Muzeji bi trebalo da istražuju i otkrivaju svemir i čovečanstvo kao i savremenog čoveka koji se pomalja u ovom našem vremenu“, kaže Orhan Pamuk.

Svaki posetilac koji donese svoj primerak knjige (bez obzira na izdanje i jezik) dobiće u nju pečat za besplatan ulazak u muzej.

 

Foto: REUTERS

Podelite: