MOGU LI NAM KNJIGE POMOĆI DA PREVAZIĐEMO ANKSIOZNOST?

U današnje vreme preopterećenosti obavezama na poslu, u porodici, nametnutim zahtevima, stalnom žurbom, ali i strahom za zdravlje, postavlja se pitanje kako uspostaviti ravnotežu i izboriti se sa anksioznošću koja je sve više prisutna. Mogu li nam knjige u tome biti saveznici?
28.07.2020.
mogu li nam knjige pomoći da prevaziđemo anksioznost

Istina je da nemaju svi jednaku naviku da čitaju, a pored toga da je teško izdvojiti vreme i za to. Ipak, kada se uzme u obzir dobrobit čitanja, makar i vrlo kratkog, dolazimo do toga da vredi probati.

Najpre, vreme koje ćemo sebi osloboditi za ovu aktivnost je vreme koje posvećujemo isključivo sebi – dakle, to je samo po sebi važno kako bismo se na kratko izdvojili iz svakodnevice.

Ono što vam možemo predložiti jeste da dan završite sa knjigom, makar to trajalo i deset, petnaest minuta. Tako ćete se fokusirati, umiriti misli i obezbediti sebi bolji san. Mnogi od nas se odlučuju i za malo ranije ustajanje kako bi sebi ostavili vremena da uz jutarnju kafu ili čaj pročitaju nešto što će ih uvesti u dan. Ako uzmemo u obzir da je naš mozak dok čitamo intenzivno fokusiran, jasno je da smo u tim momentima daleko smireniji. Nije redak slučaj ni da vidimo ljude u gradskom prevozu koji sede sa knjigom u ruci i, umesto da im to vreme prođe u razmišljanjima o hiljadu obaveza i briga koje stvaraju anksioznost, oni dobijaju smirenje.

Naravno, u književnosti postoji toliko žanrova da će svako od nas pronaći ono što mu najviše prija. Možda ćete se baš odlučiti za neku knjigu iz oblasti psihologije koja će vam direktnim savetima pomoći da se izborite sa nervozom i teskobom. Ako pak niste ljubitelj takvož žanra, dovoljno je da uđete u neki drugi svet i živote junaka i da neko vreme budete sklonjeni od realnosti. To su važni momenti predaha koji nam svima trebaju.

Zbog svega toga, naš odabir je knjiga umesto lekova za smirenje. Pokušajte i vi i shvatićete da će vam to malo vremena koje odvojite za čitanje biće pravi otklon od dnevnog haosa.

Podelite: