MISTERIOZNI PISCI

Svaka javna profesija sa sobom nosi određeni publicitet. U nekim vrstama umetnosti on se nameće toliko da je mnogima veoma teško da se nose sa tim i neretko to sebi pokušavaju da olakšaju konzumacijom alkohola i droge. Ipak, u nekim slučajevima, potreban je upravo njihov angažman kako bi stekli popularnost. Takav je najčešće slučaj sa piscima. Međutim, neki od njih žele da ostanu anonimni ili da svoj lični život veoma dobro skrivaju od javnosti. Ovde ćemo pomenuti nekoliko najzanimljivijih imena koja sa sobom nose misteriju koja preti da zaseni njihovo pisanje.
10.02.2021.
misteriozni pisci

 

ELENA FERANTE

Ovo je jedna od najčitanijih književnica današnjeg doba. Verujem da su svi čuli za ovo ime, a isto tako i za činjenicu da se zapravo uopšte ne zna ko je ona. Tokom 2016. godine bilo je ozbiljnih pokušaja da se razotkrije njen identitet, ali dve Feranteove koje su tom prilikom pronađene demantovale su da imaju neke veze sa pisanjem. Iako ova autorka nikada nije direktno izjavila da želi da ostane anonimna, iz pisama koja je slala urednicima možemo zaključiti da ona prosto ne želi publicitet i da joj je život kakav vodi sasvim dovoljan za sreću.

B. TRAVEN

U vezi sa Travenom ne postoji ni jedna stvar koja je sigurna. Do danas se ne zna ni njegovo ime, ni gde se rodio, kao ni to da li je najpre objavljen na nemačkom ili engleskom jeziku. Jedino izvesno je da je napisao neke od najpopularnijih avanturističkih romana s’ početka XX veka, među kojima je i klasih svih vtremena „Blago Sijera Madre“ koji je Džon Hjuston adaptirao u film 1948. godine. Poslednji rukopis koji je izdavač dobio od Travena bio je 1960. godine, ali nikada nije objavljen jer se po stilu i tematici toliko razlikovao od svih prethodnih, da je izdavač smatrao da je Traven umro i da neko pokušava da zloupotrebi njegovo ime.

EN REDKLIF

Identitet En Redklif nije nepoznat kao kod dva prethodno pomenuta pisca, ali o njenom životu jedva da se išta zna. Proslavila se pišući gotiku i do danas ostala jedna od najvažnijih pisaca ovog žanra. Još tokom života je postala slavna i od prodaje je zaradila dosta novca. Na žalost, iako je u više navrata planirano da se napiše njena biografija, to se nikada nije desilo, upravo zbog nedostatka informacija. 2014. godine je otkriveno njeno pismo svekrvi koje podržava teoriju da su se mnogi likovi i odnosi iz njenih knjiga temeljili na njenom ličnom životu, pa bi čitanje njenih romana moglo da oda neki trag o tome ko je Redklif zaista bila.

TOMAS PINČON

Iako veoma društven, ovaj svetski poznati pisac misterija je za sebe. Istina je da na internetu možete pronaći neke njegove fotografije, ali među njima nema ni jedne novije, a pored toga, verovali ili ne, sve su osporene! On tajnovitost uspeva da sačuva odbijanjem svakog intervjua i izbegavanjem svega što bi moglo otkriti nešto lično o njemu. Pa ipak, zna i da se šali na svoj račun tim povodom, pa se tako pojavljuje u jednoj epizodi Simpsonovih sa papirnom kesom na glavi na kojoj stoji znak pitanja.

Podelite: