Mesec dana u muzeju

Inspiracija se može naći u najneverovatnijim mestima, situacijama i ljudima... A jedna belgijska književnica je našla u muzeju! Saskija de Koster je ceo februar provela izložena u muzeju kako bi dobila inspiraciju za novu knjigu.
17.05.2023.
mesec dana u muzeju

Belgijska književnica Saskija de Koster je poslednjeg dana u januaru ove godine započela jednomesečni eksperiment tako što se zaključala u sobi sa staklenim zidovima u Kraljevskom muzeju lepih umetnosti u Antverpenu.
Ova autorka, koja piše na flamanskom, imala je nameru da završi svoj roman u zastakljenoj prostoriji od dvanaest kvadratnih metara.

De Kosterova je svoju akciju naslovila sa „Autor je prisutan“, sa jasnom aluzijom na slične projekte koje su srpska umetnica Marina Abramović i britanska muzičarka i kompozitorka Pi Džej Harvi izvele u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku i Tejtu u Londonu.

Za razliku od njih, De Kosterova je jela i spavala u muzeju. A u njenoj maloj sobi se nalazio samo kompjuter i dvadeset osam knjiga.

De Kosterova, kao dodatni izazov, nije komunicirala sa spoljnim svetom. Mobilni takođe nije koristila, a posetioci muzeja su samo mogli da je posmatraju bez ikakve interakcije.

 

Izvor: bookvar
 

Podelite: