Meri Bird, SPQR: ISTORIJA STAROG RIMA

Meri Bird, velika naučnica, profesorka na Kembridžu i autorka brojnih knjiga o drevnim civilizacijama, pred čitaoce donosi jednu sveobuhvatnu i novu istoriju „Senata i naroda Rima“. Ona na pitak i zabavan način opisuje odnose među staležima i borbu za demokratiju, pri tome smelo rušeći brojne mitove koji su vladali vekovima. SPQR: Istorija starog Rima obuhvata više od hiljadu godina raznovrsnih istorijskih tema kojima se, pored ostalog, ukazuje na savremenu relevantnost Rima, a fokus je na strukturama i obrascima moći pomoću kojih su rimski carevi vladali, umesto na njihovim živopisnim ličnostima.
22.02.2021.
meri bird, spqr istorija starog rima

Počevši od najstarijih naselja starog Rima, autorka svoju knjigu završava trenutkom u kojem je car Karakala dodelio rimsko državljanstvo svim svojim podanicima i kojim se, kako ona tvrdi, priroda rimskog sveta nepovratno promenila. Međutim, ova knjiga nije jednostavan izveštaj o tome šta se i kada dogodilo, o političkim liderima i detaljima bitaka. Autorka oživljava Rim i čitaoce uvodi u um istoričara, zaključujući i razmišljajući o tome šta pojedini dokazi znače, ukazujući na pristrasnost različitih izveštaja, ali i isticanju nedavnih dokaza, pokazujući time da još uvek ima mnogo toga što se može otkriti o drevnom svetu.

Birdova svoj izveštaj ne započinje sa ranim naseljavanjem Rima i sa malo dokaza o tome, već 63. godine pre Hrista, sa onim što naziva „najfinijim časom“ Cicerona. Taj trenutak je postavljen u samo srce Rimske republike kao politički sukob koji predstavlja ono što najviše fascinira kod Rimljana.

Autorka u knjizi ukazuje da, iako od Rimljana možda ne možemo mnogo toga naučiti, opasnost od ne bavljenja njihovom istorijom može biti velika greška. Pored toga, ona tvrdi i da je od vitalnog značaja razumevanje njihovog porekla.

U petom poglavlju Birdova ispituje uspeh Rimske republike u nastajanju kroz oči Polibija, grčkog taoca dovedenog u Rim 168. godine p.n.e. i možda jednog od prvih političkih antropologa na svetu. On pažljivo analizira šta je to što Rimljane čini toliko uspešnim i kako se to prenosi u njihovu kulturu. Podržavani velikim rezervama građanskih i savezničkih snaga, zajedno sa stabilnom političkom strukturom, u to vreme se rimska vojna mašinerija činila gotovo nezaustavljivom, a ratni dobici su Rim učinili najbogatijom državom u svetu. Zapravo, 167. godine pre nove ere porezi su ukinuti, osim nekoliko nameta. Vojne pobede građene su na kulturi koja je podsticala mlade Rimljane da oponašaju svoje pretke. Podsticano je takmičenje i ambicije među rimskim elitnim društvom, čime je stvaran nagon za daljim osvajanjem i daljim dobicima.

U desetom poglavlju autorka govori o četrnaest careva, od Tiberija do Komoda, koji su vladali stabilnom i uglavnom sličnom strukturom carske moći. Svi su oni sledili presedan cara Augusta, prvog cara, u merenju uspeha: kroz izgradnju grandioznih dela, razmetanjem velikodušnošću prema ljudima i pokazujući vojne podvige. To je bio standard po kome su vrednovani. Na primer, Koloseum je kombinovao ova tri aspekta u vreme cara Vespazijana. Bio je to veliki građevinski poduhvat, proslava pobede nad jevrejskim pobunjenicima i očigledan znak blagostanja za rimski narod.

Kroz svoja poglavlja o društvenoj istoriji, proučavanju pojedinaca i zapažanjima rimske kulture, Meri Bird otvara prozor u društvo koje već odavno ne postoji, ali sa zapanjujućim sličnostima današnjem društvu. Zbog svega toga, knjiga SPQR: Istorija starog Rima je za svaku preporuku svima onima koji žele da imaju jednu sveobuhvatniju sliku istorije i politike starog Rima.

Podelite: