Mari Benedikt, DRUGI AJNŠTAJN

Debitantski roman Mari Benedikt detaljno prikazuje Milevin život – od vremena kada je bila vredna studentkinja do trenutka kada je postala ucveljena majka – sa posebnom pažnjom na unutrašnji sukob njenih ličnih ciljeva i društvenih konvencija.
06.10.2019.
mari benedikt, drugi ajnštajn

Šta ako je Mileva Marić, prva Ajnštajnova supruga, više doprinela razvoju teorije relativiteta nego što možemo i da zamislimo?

Mileva je, zbog urođenog problema sa kukovima, odrasla u uverenju da će celog života biti omalovažavana i da se nikad neće udati. Njena jedina nada za sreću ležala je u fizici, videla je Boga u detaljima matematičkog univerzuma. Imala je sreće da je njen otac podržavao njen neuobičajeni životni put. Nedugo nakon što se preselila u Cirih gde je studirala, Mileva ne samo da je stekla bliske prijateljice koje su delile njen stav o životu već je privukla pažnju kolege razbarušene kose: Alberta. Uprkos Milevinoj povučenosti, Albert joj je postepeno postajao deo svakodnevnice. Pravio joj je društvo na muzičkim večerima prethodno rezervisanim za njene najbliže prijateljice, uvlačio ju je u intelektualne debate po kafeima i konačno je zaveo. Iako je bila očarana svojom prvom ljubavlju, Mileva se ipak pitala da li je mudro udati se za Alberta: šta će se dogoditi sa njenim snovima?

Debitantski roman Mari Benedikt detaljno prikazuje Milevin život – od vremena kada je bila vredna studentkinja do trenutka kada je postala ucveljena majka – sa posebnom pažnjom na unutrašnji sukob njenih ličnih ciljeva i društvenih konvencija. Usklađivanje naučnih dostignuća sa porodičnim vrednostima 19. veka nije bilo sasvim nemoguće. Pa ipak, od trenutka kada se zaljubi u Alberta, Mileva počinje da se povinuje društvenim očekivanjima i još začuđujuće, da se miri sa Albertovim avanturama sa drugim ženama. Mari Benedikt ubedljivo dočarava gašenje Milevinog unutrašnjeg plamena i gradi tenziju svaki put kada mlada naučnica odluči da zanemari pravila ponašanja kako bi učvstila svoju vezu s Albertom. Čak i u prvim trenucima njihovog zajedničkog rada, jasno je da je Albert ne posmatra kao sebi jednaku. naprotiv. On će je brzo ubediti da zaboravi na svoje sumnje u vezi sa njegovom vernošću i vremenom će razviti ustaljeni obrazac žrtvovanja njene genijalnosti zarad porodičnog sklada.

Drugi Ajnštajn je intrigantno preispitivanje jednog od najpoznatijih intelektualnih partnerstava 19. veka.

 

Izvor: Kirkus Reviews

Podelite: