Margaret Atvud, SVEDOČANSTVA

Knjiga Svedočanstva, za koju je autorka Margaret Atvud dobila Bukerovu nagradu 2019. godine, nastavak je njenog romana Sluškinjina priča, koji je šokirao čitaoce svojim mračnim zvukom, vodeći nas u pravu noćnu moru. Iako se radnja romana Svedočanstva odigrava na istom mestu, u Republici Galad i u isto mračno vreme, Atvudova nam ovim delom ipak pruža i mogućnost nade...
17.03.2020.
margaret atvud, svedočanstva

U ovom izuzetno napisanom romanu, glavno mesto zauzimaju tri ženska lika, po svemu sasvim različita. Jedna je mlada žena odrasla u Galadu i odgajana da se uda za vođu, druga tinejdžerka koja živi u Kanadi i koja je strastveni borac protiv režima Galada, a treća tetka Lidija koju čitaoci pamte iz Sluškinjine priče. Ona je nekada bila sudija koja je bila prisiljena da se odrekne karijere kada je doneta odluka da žene nemaju pravo na posao i raspolaganje novcem i koja sada piše memoare, upućena u sve mračne strane režima Galada

Testament je pisan iz perspektive svake od ovih žena i to ga čini posebno zanimljivim. One nam nude različite poglede na život - od devojke koja nije rođena i ne živi u Galadu, već stvari posmatra sa strane kritikujući taj režim, do Lidije koja je u potpunosti iskusila sve što život u Galadu nosi i koja svoje znanje može iskoristiti i u dobre i u zle svrhe.

Za razliku od Sluškinjine priče, koja čitaoca sve vreme ne pušta iz neponovljive atmosfere užasa i mraka, ova knjiga kao da predstavlja potrebu njene autorke da unese malo svetlosti i jasnoće. Možda baš zbog toga, mnogi će se složiti da su očekivali nešto drugo čitajući Testament, uz osećaj da je „ono što vidite i ono što dobijete“, za razliku od njenog prvog dela u kome ni u jednom času nismo znali šta sledi.

Na kraju, Margaret Atvud je kao pisac najbolja preporuka za ovu knjigu, koja, iako drukčija od Sluškinjine priče, uveliko zavređuje čitaočevu pažnju.

Podelite: