Madlin Miler, AHILOVA PESMA

Posle romana Kirka, Madlin Miler nas još jednom zadivljuje, ovoga puta knjigom Ahilova pesma, koju je pisala punih deset godina, istražujući ovu temu do najsitnijih detalja. U njoj je ovaj polubog, koga svi znamo kao ratnika bez premca, predstavljen iz perspektive iz koje ranije nikada nije, kao romantični junak i ljubavnik.
24.06.2021.
madlin miler, ahilova pesma

Autorka nam priču predstavlja iz ugla mladog i stidljivog princa Patrokla koga je otac prognao da živi na dvoru kralja Peleja i njegovg sina Ahila. Između dvojice momaka će se, nezavisno od protivljenja Ahilove majke Tetide, surove morske boginje, ubrzo razviti prijateljstvo koje će prerasti u nešto više. Ni sam Patrokle nije verovao da će mu jedan polubog, a time i lepši, brži i veštiji od drugih momaka, uzvratiti istim osećanjima.

Ipak, osećaj predstojeće tragedije nikada nije daleko od ovih ljubavnika. Kada stigne vest da je oteta Helena, kraljica Sparte, Ahil zna da mora poći u Troju, a Patroklo polazi sa njim. Obojica znaju da je Ahilu suđeno da tamo umre.

Ahil se iz borbe kod Troje povukao jer je Agamemnon umanjio njegovu čast, gledajući kako Trojanci ubijaju Ahilove sunarodnike Grke, a kada je Patroklo ubijen, Ahil se vraća u borbu ne štedeći nikoga pred sobom. Njegov bes je zastrašujuć i kada se suoči sa Hektorom i ovaj mu zatraži da njegovo telo vrati porodici, Ahil će mu, gušeći se od besa, odgovoriti: „Nema dogovora između lavova i muškaraca. Ubiću vas i jesti vas sirove.“

U ovoj potresnoj, sjajno napisanoj i nesvakidanjoj verziji Trojanskog rata, Madlin Miler je pokazala Ahila u jednom novom svetlu; ne samo kao neprikosnovenog borac, već i kao ljubavnika, što će našem celokupnom znanju o Trojanskom ratu dati novu širinu, ali i emociju.

Podelite: