Mačke u književnosti

Još od davnina je poznato da su mačke obožavane i poštovane, kao oličenja bogova na zemlji, a njihova popularnost ne jenjava, ni danas. Koje su to četiri mace sa kojima čete se rado družiti kroz ove naslove, saznajte u nastavku teksta!
13.10.2022.
mačke u književnosti

Za početak, moramo odati poštu jednoj od najpoznatijih, možda i jednoj od najslavnijih životinjskih likova, ako izuzmemo Orvelove farmere. Naravno, u pitanju je Behemot, Mihaila Bulgakova.

Roman "Majstor i Margarita" se temelji na postupku "romana u romanu", paralelizmu dveju osnovnih fabula - on prožima tridesete godine naše ere i Judeju sa dvadesetim-tridesetim godinama našeg veka i Moskvom. On prati sukob vlasti i stvaralaške misli pojedinca, oslikavajući visoka kosmička načela (svetlo i tamno, dobro i zlo) iskazana u odnosima između dvoje ljudi. Ovo je roman o tragičnoj sudbini individualne svesti koja ostvaruje sopstveni rast prema kosmičkoj svesti.

Zatim, nastavljamo sa očaravajućom japanskom fantastikom, za sve tinejdžere i one koji se tako osećaju. Dirljiva priča o prvoj ljubavi, mnoštvu knjiga i neobičnom prijateljstvu. "Mačak koji je spasao knjige", knjiga Sosukea Nacukave, govori o jedinom mestu na kojem se usamljeni srednjoškolac Rintaro oseća dobro i sigurno, a to je knjižara antikvarnih knjiga njegovog voljenog dede. Nakon dedine smrti mladić je prinuđen da proda to mesto koje za njega predstavlja čitav svet. Dok Rintaro bude samovao među policama natrpanim svojim vernim prijateljima – knjigama – u knjižaru će se uvući Tigar, mačak koji priča. Ostalo je na vama da se prepustite mašti...

Na poziciji broj tri, sasvim neobična maca, pre svega, krasi korice ove knjige. U pitanju je napeta psihološka pripovest i omaž žanru trilera: priča o knjižaru koji se nalazi u središtu istrage zbog pametnog ubice koji je počeo da koristi njegov spisak najgenijalnijih književnih ubistava. Dok gomila šokantnih obrta niže nove žrtve, omča oko Malvogo vrata se steže i ne uliva nadu za srećnim krajem. Koliko su oštre kandže, zapravo?

I za kraj, Stefan Garnije i Zigi nam pišu o mačkama iz potpuno drugačijeg ugla. Knjiga "Mački je dosta! 153 zakona mačkinih totalnih gnjavaža" pokazuje nam da mačji život nije jednostavan i da je mnogo komplikovanije od relacije kauč-činija za hranu. Mačke, kao i ljudi, takođe podležu Marfijevom zakonu, a u ovom zborniku pronaći ćete podugačak spisak od čak 153 takva zakona, koji nama, mačkama, svakodnevno idu na živce.

 

Mjau, mjau, do sledećeg druženja!

 

 

 

 

 

 

Podelite: