LUTKA SA NASLOVNE STRANE, Mila Tanasijević Mihajlović

Ne moraš da budeš lepa žena. Ni moćna. Samo živi u skladu sa godinama koje imaš i snagom koju tvoje telo nosi. Ne moraš da pobediš ni na jednom takmičenju. Trka je ionako izmišljena samo da umori. U njoj nema pobednika.
11.02.2020.
lutka sa naslovne strane, mila tanasijević mihajlović

Dženifer Lopez prošle nedelje na Super Bowl-u i celokupna ženska ekipa na dodeli Oskara, toliko pričaju o ženama i njihovoj moći, da se odjednom osećam kao nezaštićena vrsta za koju, ipak, nema nade, jer mi Dženiferka na šipki za striptizete i večerašnje polugole glumice, prezenterke nagrada i dobitnice istih, nisu ulile neophodni optimizam da smo spremne za promenu.

Promena traži da izađeš iz dosadašnjeg šablona. Da jasno i glasno kažeš: žena ne mora da bude lepa i seksi. Ne oslobađamo se mi na polju lepote i seksepila. Nije tu ni bio problem do sada. Problem je bio u kući, na poslu, u autobusu, na autobuskoj stanici, u kancelariji, a najveći pred ogledalom, na TV ekranu, u novinama, bioskopima i muzičkim spotovima.

Promena bi bila primetna da ubuduće ne moramo da obavljamo same kućne poslove i kuvamo kao da smo se rodile za tu ulogu. Da ne idemo u školu, učimo, studiramo, obrazujemo se da bi do trideset i pete morale da prelomimo - ili posao ili majčinstvo. Da ne moramo da radimo dve smene vezano, jednu u kancelariji i drugu kada se umorne od posla bacamo na raskrčavanje kuće, kuvanje i rešavanje domaćih zadataka naslednika.

Ipak, najveća promena bi bila da ne moramo još i da dokazujemo kako sa 50 dobro izgledamo i da, pride, sve moramo da se divimo Dženiferki što je to postigla, inače ćemo odmah biti proglašene za ljubomorne i lenje.

Potrebna nam je vera da nećemo više morati da se dokazujemo. Da jasno stavimo svima do znanja da žena ne mora dobro da izgleda, ne mora da bude mladolika, ne mora da bude privlačna i u dobroj formi. Da žena ništa ne mora, ili bar ne više nego muškarac. Pun je crveni tepih izoperisanih glumica kojima koža puca od zategnutosti i glumaca i ostalih muških filmskih radnika koji ne odaju utisak da su vežbali i pazili koju hranu unose, još manje se mackali kojekakvim kremama, operisali i botoksirali. Koja sloboda!

Tu "moć" želim za sve žene. Da ne moraju više da budu zategnute, utrenirane, doterane, da mogu da se opuste, da održavaju skladnu figuru zbog svog zdravlja, dugovečnosti i pokretljivosti. Da se zdravo hrane da bi bile zdrave. Sve ostalo može i ne mora. Nismo dužne da idemo na izbor za mis. Još manje da to činimo u svojim pedesetim. Naše mame nisu morale u šestoj deceniji da se uvijaju oko šipke. Ne moramo ni mi zategnutim telom žensku moć da pokazujemo i ćerkama u nasleđe ostavimo postizanje nemoguće misije neprekidne lepote i mladolikosti. Ne moraš da budeš lepa žena. Ni moćna. Samo živi u skladu sa godinama koje imaš i snagom koju tvoje telo nosi. Ne moraš da pobediš ni na jednom takmičenju. Trka je ionako izmišljena samo da umori. U njoj nema pobednika.

 

Mila Tanasijević Mihajlović

Podelite: