LJUBAV ZA LJUBAVNE ROMANE

Ljubav je potreba svih nas, nezavisno od toga jesmo li žene ili muškarci. Pa ipak, nekako se čini da ženski deo populacije manje skriva ovo potrebu i slobodnije o tome govori, pa samim tim i više čita knjige na ovu temu. Da li je to stvar našeg podneblja i patrijarhalnog vaspitanja koje se do skoro zadržalo, ili prosto stvar urođene razlike u muškom i ženskom senzibilitetu?
20.07.2020.
ljubav za ljubavne romane

Svi mi čitajući određene knjige proživljavamo događaje i osećaje opisane u njoj. Zapravo, o nekoj knjizi najčešće i sudimo po tome koliko je autor uspeo da nam prenese sve ono što njegovi likovi prolaze. Naša je potreba da se poistovetimo sa junacima nekog romana i zbog toga najčešće i biramo tematiku kroz koju to najpre možemo. Retko ćemo naći ženu koja čita ratne priče jer, po prirodi stvari, žena nije rođena da ratuje, a prizori koji opisuju ratne strahote i stradanje nisu nešto što ženski stomak može lako da „svari“. Sa druge strane, svi smo rođeni da volimo, ali sam način ispoljavanja ljubavi poprilično se razlikuje kod muškog i ženskog pola. Zbog toga ćemo mnogo ređe naći muškarce koji čitaju ljubavne romane u njihovoj klasičnoj formi, ali ne treba zaboraviti da ljubavna priča stoji u pozadini većine knjiga, kome god žanru one pripadale.

Čitanje ljubavnih romana može nam značiti iz dva razloga – jedan je da uplovimo u svet romantike koju toliko priželjkijemo u svojim životima, a drugi je shvatanje da su bol i tugu, koje smo svi nekada iskusili zbog neuspele ljubavi, nešto sa čime se nose i drugi. Lakše je prolaziti kroz težak period posle kraha ljubavne veze kada znamo da nismo usamljeni u tome. Osim toga, čitanjem nam se mogu otvoriti i neki odgovori koji su nam u datom momentu vrlo važni i olakšati nam muku kroz koju prolazimo.

Ono što je najvažnije, nezavisno od istog žanra, sami ljubavni romani veoma se razlikuju među sobom. Ima ih za sve ukuse ljubavi, a kako odabrati onaj pravi u momentu kada ste raspoloženi za takvu vrstu knjige, možemo vam dati par saveta. Ono što je uvek provereno jeste pisac koji stoji iza njega, pa tako, ukoliko ste nekog autora već svrstali među one koje volite, teško da ćete pogrešiti ako njegov roman uzmete u ruke još jedan put. Osim toga, kratki prikazi knjiga mogu vam predočiti sa kakvom vrstom ljubavnog romana ćete se „družiti“. Naravno, preporuka knjižara koji već poznaje vaš ukus nikada nije na odmet, baš kao ni bliskog prijatelja koji zna vaš senzibilitet.

 

 

 

Podelite: