Lenard Koen, PLAMEN

Pred čitaocima se nalazi poslednja knjiga velikog Lenarda Koena pod nazivom Plamen. Objavljena je nakon njegove smrti, a u njoj se, slobodno možemo reći, nalazi čitav njegov unutrašnji život. Kako njegov sin Adam kaže, Koen je bio čovek kome je pisanje bilo razlog postojanja, upravo taj plamen koji je goreo kroz ceo njegov život.
24.05.2021.
lenard koen, plamen

Ova knjiga pruža jedinstven uvid u redak talenat ovog Kanađanina kroz izbor pesama, tekstova, ilustracija i proznih dela. Koen je bio toliko posvećen pisanju da je beležio sva svoja razmišljanja o životu i smrti, a njegov sin Adam se priseća da je sveske i papire pronašao na svim mogućim mestima, uključujući i zamrzivač.

Iako je globalno priznanje stekao kao kantautor, sebe je prvenstveno doživljavao kao pesnika. Tako do kraja možemo razumeti da je upravo ova knjiga postala najvažnija svrha njegovih poslednjih godina života. Kako ne bi dozvolio bolovima da ga spreče u tome i svoj um usredsredio na pisanje, Koen je vrlo disciplinovano meditirao. Njegovo suočavanje sa smrću najbolje je opisao u pesmi Molim za hrabrost:

Molim za hrabrost

Star sam sad

Da pozdravim bolest

I hlad

 

Molim za hrabrost

U noć i mrak

Dok nosim teret Nek bude lak

 

Molim za hrabrost

U ono vreme

Kad patnja počne

Da se penje

 

Molim za hrabrost

Da kad svrši se put

Vidim smrt kako dolazi

Kao drug

 

Koen je prolazio kroz tamu dok nije pronašao svetlost u njoj. „U svemu postoji pukotina, tako svetlost ulazi“. Kroz čitavu knjigu on otkriva svoj put kroz lavirinte ljudskog srca opisujući čežnju, ljubav i gubitak. Razumevanje sveta tražio je i kroz religiju, prvenstveno u budizmu i judaizmu, ali bez bilo kakvih kanonskih ograničenja. Svaka rečenica i slovo u njegovim zabeleškama i pesmama oslikava njegovu duboku intimu, tako da čitalac može da se poistoveti sa svim emocijama kroz koje je pesnik prolazio.

Podelite: