Lektire koje bi trebalo (ponovo) da pročitate

Neke nismo razumeli jer nismo imali dovoljno godina. Prema nekima smo gajili animozitet prosto jer su bile obavezne. Bilo kako bilo, postoji razlog zašto su određeni naslovi dospeli na listu obaveznih knjiga i postoji milion razloga zašto bi trebalo (ponovo) da ih pročitate.
09.02.2020.
lektire koje bi trebalo (ponovo) da pročitate

Neke nismo razumeli jer nismo imali dovoljno godina. Prema nekima smo gajili animozitet prosto jer su bile obavezne. Bilo kako bilo, postoji razlog zašto su određeni naslovi dospeli na listu obaveznih knjiga i postoji milion razloga zašto bi trebalo (ponovo) da ih pročitate. Danas vam preporučujemo nekoliko:

 

1. Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

 

Najpoznatije delo Mihaila Bulgakova postalo je poznato tek nakon piščeve smrti. Ovaj, donekle autobiografski roman, jedan je od najkompleksinijih romana svetske književnosti. U njemu se prepliću žanrovi, stvarnosti i epohe. Ukratko, to je priča o Majstoru, neuspelom piscu romana o Pontiju Pilatu, njegovoj ljubavi Margariti i njihovom životu u Rusiji tridesetih godina XX veka. U biti je stvar mnogo kompleksnija. Roman se sastoji iz dva narativa: jedan prati priču o Pontiju Pilatu a drugi o Majstoru, Margariti i velikom Volandu koji dolazi u Moskvu kako bi organizovao bal. Priče se, posebno na simboličkom planu, konstantno prepliću. Staljinova Rusija mnogo je više nalik vremenu Pontija Pilata nego što bi se to u prvi mah pomislilo – to su vremena u kojima vlada strah, teror i propaganda. Ipak, ,,Majstor i Margarita” je sve samo ne tmuran roman – korišćenjem apsurda, fantastike i humora Bulgakov je uspeo da napiše neponovljiv miks društvene kritike i prelepe ljubavne priče.

 

2. Proces, Franc Kafka

 

Ovaj roman bi zajedno sa Kafkinim ostalim delima, da je piščeva poslednja želja uslišena, izgoreo u vatri i javnost bi danas bila uskraćena za jedno od najvažnijih dela XX veka. ,,Proces” je priča o Jozefu K, čoveku koji je bez ikakvog obrazloženja uhapšen za zločin koji ne zna da li je počinio. Sud ne želi da podeli s njim informaciju o optužbama niti o presudi, ali ne želi ni da remeti njegov svakodnevni život zbog čega ga pušta da se vrati obavezama dok proces ne bude okončan. Njegov život, međutim, postaje proces i Jozef K. biva upleten u grotesknu mrežu nevidiljivih sila pravde. Iako predstavlja definiciju apsurda u književnosti, ,,Proces” nikada ne gubi na aktuelnosti, naprotiv, često se čuje kao sinonim za administrativne zapetljancije (naročito na ovim prostorima). Pročitajte ,,Proces” i videćete, putevi kojima prolazi Jozef K. biće vam zastrašujuće poznati.

 

3. Braća Karamazovi, Fjodor M. Dostojevski

 

,,Braća Karamazovi” je poslednje delo koje je Dostojevski napisao a ujedno i najčešće na listi knjiga za koje se ,,pravimo da smo ih pročitali”. Vreme je da se to promeni. Kroz priču o Fjodoru Karamazovu i njegovim sinovima Ivanu, Dmitriju i Aljoši, Dostojevski ispreda epski filozofski roman o moralu, slobodi volje, otuđenosti i pravdi. I u ovom romanu Dostojevski raspreda o zločinu i kazni (kada je stari Fjodor ubijen, za ubistvo je optužen njegov sin Dmitrij zbog čega je osuđen na izgnanstvo u Sibir), ali se bavi i posebnim stanjima čovekove psihe (iz ovog romana izveden je pojam karamazovština) i problemom čovekove slobodne volje i sudbine (čuveni deo romana poznat i kao ,,Veliki inkvizitor”). Nemoguće je prepričati ovo remek-delo oko čije poruke se kritičari i dalje spore, zato vam predlažemo da ga sami pročitate i poruku protumačite sami.

 

4. Hamlet, Vilijem Šekspir

 

Najpoznatija drama velikog Barda svakako zaslužuje da se pročita nekoliko puta u životu a može poslužiti i kao odskočna daska za dalje upoznavanje sa Šekspirovim delom. Hamlet je danski princ koji se, nakon završenih studija, vraća u svoj dom kako bi prisustvovao sahrani svog oca i saznaje da mu se majka preudala. Nakon vizije duha pokojnog oca, Hamlet zna da bi trebalo da traži osvetu, ali se premišlja. Kako bi mogao da neometano osmotri situaciju na dvoru i odluči šta mu je činiti, on odlučuje da se pravi da je poludeo. Ta njegova odluka, naravno, sa sobom povlači brojne tragične posledice. Hamleta je teško prepričati i ne bi trebalo sebi da dozvolite da vam ga neko prepričava. Pročitajte ovu dramu, uverite se da u njoj ima mnogo više od onog ,,Biti ili ne biti”, a onda se bacite na ostala Šekspirova dela.

 

5. Na Drini ćuprija, Ivo Andrić

 

,,Na Drini ćuprija” je najpoznatiji roman našeg Nobelovca, Andrićevo životno delo koje hroničarski precizno prati život kasabe u Višegradu kroz četiri veka prema kojima je roman podeljen. ,,Na Drini Ćuprija” je zapravo niz nepovezanih priča o različitim junacima koje spaja mesto u kojem žive i most na Drini koji stoji kao svedočanstvo ljudske patnje i napretka. Andrić u njemu opisuje živote istorijskih i izmišljenih likova, običaje i događaje koji su obeležili ove periode i urezali se duboko u našu istoriju, kao što su danak u krvi, Prvi srpski ustanak, smena vlasti između Turaka i Austrougara, početak Prvog svetskog rata. Epohalno delo koje će se čitati dugo nakon Andrićeve smrti, baš kao što i Ćuprija ostaje nakon smrti onih koji su preko nje prolazili.

 

6. Derviš i smrt, Meša Selimović

 

Najpoznatiji roman Meše Selimovića je potresna ispovest Ahmeda Nurudina čiji je brat nepravedno osuđen i pogubljen. Roman je tragično svedočanstvo ,,izgubljenog Raja”, transformacije naivnog čoveka vođenog verom u čoveka koji postaje svestan okrutnosti sveta i željan osvete. ,,Derviš i smrt” je izuzetno dirljiv roman, pun samorefleksije i premišljanja o čovekovom postojanju, sudbini i pravdi. Uostalom, sigurno ste videli sve one Mešine citate po društvenim mrežama, krajnje je vreme da ih zaokružite u kontekst.

 

Podelite: