Kućni ljubimci poznatih pisaca

Nema ništa bolje nego udobno se smestiti u fotelju sa knjigom u ruci dok vam vaš kućni ljubimac pravi društvo. Verujemo da postoji razlog zbog kojeg veliki broj posvećenih čitalaca, ali i pisaca voli kućne ljubimce. Možda žele saputnika za svoj dugi, samotni rad, ili prosto nekog ko će ih bezuslovno voleti i u njihovom osobenjaštvu. Bilo kako bilo, mnogi poznati pisci bili su veoma posvećeni svojim životinjskim prijateljima.
18.05.2020.
kućni ljubimci poznatih pisaca

Spisak autora koji su imali psa ili mačku za ljubimca verovatno je ravan njihovom broju, ali ovde ćemo vas upoznati samo sa nekoliko razmaženih životinja koje su bile voljeno društvo vaših omiljenih pisaca.

ČARLS DIKENS I NJEGOV GAVRAN GRIP

Dikens je bio veliki ljubitelj životinja. Imao je mačke, pse, kanarinca, ponija, čak i orla, a posebno mesto u njegovom životu zauzimao je gavran Grip. Njega je Dikens naučio da govori i bio je veoma ponosan na to. Kada je gavran uginuo, on je dao da ga prepariraju i napisao je knjigu Barnabi Radž u kojoj se pominje njegov nikada prežaljeni prijatelj. Stručnjaci smatraju da je mladi Edgar Alan Po, koji je upoznao Dikensa i Gripa na njihovim putovanjima, kasnije u svom radu bio inspirisan upravo ovim gavranom.

MAČKA BAMBINO MARKA TVENA

Bambino je bio obožavana mačka velikog Mark Tvena. Jednom prilikom, kada se izgubila, pisac je objavio oglas u novinama u kome nudi 5 dolara onome ko ga nađe i vrati, a u kojem svog ljubimca opisuje kao veliku, debelu, intenzivno crnu mačku, sa jedva primetnim pramenom bele dlake. Srećom, Bambino se pojavio u susedovom dvorištu i vratio se kući, a obožavatelji Mark Tvena su ga još danima pozivali tvrdeći da su našli njegovu mačku.

SNEŽANA, NEOBIČNA MAČKA ERNESTA HEMINGVEJA

Hemingvej je bio poznat kao veliki ljubitelj mačaka, a svoju prvu mačku dobio je od jednog kapetana broda i nazvao je Snežana zbog njene snežno bele dlake. Ono što je bilo neobično jeste to da je ona imala poremećaj zvani polidaktilizam, odnosno šest prstiju na prednjim šapama. Posle nje, on je počeo da gaji još mačaka, od kojih su mnoge, kao potomci prve, imale istu neobičnost.

PAUN FLANERI O’ KONOR

Američka književnica, najpoznatija po svojim esejima i kratkim pričama, na svojoj farmi u Džordžiji odgojila je preko sto paunova o kojima je pisala i u svojim esejima kao o „kraljevskim pticama“. Pored njih, držala je i patke, nojeve i emue.

KURT VONEGAT I NJEGOV PAS BUNDEVA

Velika ljubav ovog pisca bio je njegov mali, krhki pas Bundeva koji mu je bio stalna pratnja. On je govorio da mu je taj odnos podjednako vredan kao i odnos sa bilo kojim prijateljem.

PINKA, KOKER ŠPANIJEL VIRDŽINIJE VULF

Virdžinija Vulf je obožavala koker španijele i imala ih je više. Pinka je stalno bila uz nju. Napisala je i knjigu Flaš u kojoj je glavni lik upravo istoimeni koker španijel.

MEDVED LORDA BAJRONA

Ovaj ekscentrični pesnik imao je više ljubimaca. Kada je početkom 1800-ih pokušao da svog psa dovede na fakultet sa sobom, rečeno mu je da psi tu nisu dozvoljeni. Tako je on umesto psa doveo medveda, a kada su ga pitali šta radi sa njim, odgovorio im je da pošto to nije pas smatra da bi trebalo da ostane u kampusu. Svom prijatelju je napisao: „Imam novog prijatelja, najboljeg na svetu, ukroćenog medveda“.

TOBI I ČARLI, PSI DŽONA STAJNBEKA

Pored voljene pudlice Čarlija, Džon Stajbek je imao i setera koji je kao štene raskomadao prvu verziju romana O miševima i ljudima. Pisac je bio veoma ljut jer je sve morao da piše iznova, čime je više od dva meseca intenzivnog radi bilo uništeno.

Podelite: