Kroz oči Alana Poa

Još novih uzbudljviih zapleta iz štamparije. Ponovo smo razgovarali sa Jelenom, a ovo su njeni utisci.
09.08.2022.
kroz oči alana poa

Ovaj roman vam se neće dopasti ukoliko niste ljubitelj lepe proze prožete poetičnošću kakvu možemo naći u klasicima pisanim u 18. ili 19. veku, ali ukoliko jeste uživaćete u svakoj rečenici. Još ukoliko volite dobru mračnu misteriju ovo je prava knjiga za vas.

Luis Bejard je napravio zanimljiv spoj detektivskog romana i istorijske fikcije. Smestio je Edgara Alana Poa na Vest Point akademiju, kada je i ona bila na svom početku, u 1830. godinu jer je i istoriji dobro poznato da je Po u tom periodu pohađao.

Po u ovoj knjizi je mlađi i još uvek nepoznat kao pisac, ali ono što će mu se desiti do kraja romana je nešto što bi moglo da ga formira u autora kakav nam je svima dobro poznat.

Priča duga 489 stranica počinje ovako:

„19. april 1831. Za dva ili tri sata... Pa, teško je reći... Za tri sata sigurno, ili za najviše četiri sata... Recimo, za četiri sata, biću mrtav.“

i svojom mističnošću usisava u dalji razvoj događaja.

Penzionisani njujorkški policajac Gas Landor živi usamljeničkim životom u blizini Vest Point akademije. Kada se desi užasno samoubistvo jednog od tamošnjih kadeta i kada povrh toga na neobjašnjiv način nestane telo, a iz tela srce, Landor biva pozvan da razreši slučaj.

Stroga vojnička pravila Landoru samo odmažu i uspeva da nagovori starešinu da mu dodeli čoveka „iznutra“, a kao što već možete da pretpostavite, bira kadeta Poa, na njegovo veliko iznenađenje .

Ogastus i Po polako postaju više od saradnika, postaju nešto najbliže prijateljima. Uz čašicu viskija (što je kadetima strogo zabranjeno) ne pokušavaju samo da reše ovaj sve bizarni slučaj, već dele svoje misli, svoje tajne. Mada neke tajne nisu da se podele i ostaće obavijene velom tajne do poslednje stranice.

Moram ponovo da pomenem predivan stil autora kojim je savršeno ispoštovao vreme u koje se radnja romana odvija. Uživala sam apsolutno u svakoj stranici. Napetost kojim je ceo roman prožet, opis likova, mesta, ma sve je savršeno do detalja napisano.

Kraj, takav kraj, je bio nešto što nisam ni najmanje očekivala, ali za mene je bio savršen i onda su uspele da se sklope kockice sa početkom.

Za ljubitelje reči, osećanja, pa tek onda trilera i misterije. Sve preporuke od mene ako ste se pronašli u prethodnoj rečenici.

 

 

 

Podelite: