Kopenhaška trilogija

Kopenhaška trilogija okuplja tri memoara Tove Ditlevsen, jednog od najvažnijih i jedinstvenih glasova u danskoj humanistici.
04.08.2022.
kopenhaška trilogija

Dugoočekivani roman, konačno na srpskom jeziku, sjajnom izdanju Booka-e. U intimnoj pripovesti Ditlevsen radikalno iskreno i skoro ravnodušno govori o tegobnom odrastanju neprilagođene devojčice koja želi da bude pesnikinja, o adolescenciji obeleženoj teškim poslovima, nepoželjnim seksualnim iskustvima i okruženjem s nacističkim sklonostima, kao i o svoja četiri braka i užasnom padu u zavisnost od opioida.

Rastrzana između uloga ćerke, supruge i majke, potrebe da stvara i bolnog osećaja nepripadanja, Ditlevsen piše o ženskom iskustvu i identitetu na veoma svež način relevantan za današnje diskusije o feminizmu.

Izuzetno poštena, ali i kukavica, pionirka neklasifikovane denominacijske kategorije, spisateljica istražuje teme kao što su pleme, seks, majčinstvo, rađanje, biti izvođač, žena i radnička klasa, i prepričava stalnu napetost, sa svoje početničke faze, između njene sklonosti kao spisateljice i njenog stanja kao kćerke, partnera, porekla i, kasnije, narkomana. Prvi deo, Infancia, predstavlja suprotnu i svojeglavu početnicu, opsednutu time da postane pesnikinja.

U Joventutu opisuje svoja prva seksualna i profesionalna iskustva i oslobođenje koje prati njenu nezavisnost od plemena, a Zavisnost biva najrazorniji tekst trilogije, pripoveda o njenim brakovima (bila je udata četiri puta) i njen silazak u podzemni svet zbog odavanja drogama. Ali iznad svega, Ditlevsen je oštro prestala da se bori protiv svojih najdubljih zavisnosti: popularnosti drugih, pisanja i seksa.

Potpuno kontroverzna, svojevrsna spisateljica i nežnapesnikinja, uživajte u ovom delu koje zasigurno preti da postane svetski klasik.

Podelite: