makart

Koliko ste zabranjenih knjiga pročitali?

Knjige ne mogu da promene svet ali mogu da podstaknu čitaoce da postavljaju nezgodna pitanja. Toga su se kroz istoriju vlasti najviše plašile pa su zabranjivali i cenzurisali knjige čime su one postale, još poželjnije, zabranjeno voće.
10.06.2019.
koliko ste zabranjenih knjiga pročitali

Knjige ne mogu da promene svet ali mogu da podstaknu čitaoce da postavljaju nezgodna pitanja. Toga su se kroz istoriju vlasti najviše plašile pa su zabranjivali i cenzurisali knjige čime su one postale, još poželjnije, zabranjeno voće.

Pogledajte spisak i ako neku niste pročitali, samo napred.

  1. Ljubavnik lejdi Četerli - D.H Lorens

Otvorena seksualnost jedne aristokratkinje koja vara paralizovanog muža zapanjila je puritansku javnost dvadesetih godina dvadesetog veka. Prepuštanje telesnom uživanju i eksplicitni opisi seksulanih scena predstavljali su osnovu za kasniju seksualnu revoluciju.

  1. Vrli novi svet – Oldous Haksli

Svašta mu je zamerano, od toga da propagira protivporodnične vrednosti i promiskuitet do toga da je antireligiozan. Danas je ovaj roman lektira za one koji žele da saznaju više o kritici sveta nenaviknutog na nelagodnosti.

  1. Rakova obratnica – Henri Miler

Opisi raskalašnog piščevog života u Parizu, uz prostituciju, psovke i politički nekorektne stavove sablažnjavali su javnost koja je bezuspešno tražila roman po knjižarama.

  1. Satanski stihovi – Salman Ruždi

Roman koji je uzdramo muslimanski svet, a najviše one koji ga nisu pročitali. Pored ucenjene piščeve glave, najbizarnija činjenica u vezi sa ovom knjigom je da je u mnogim zemljama još uvek zabranjena. Da su se mrzitelji bavili sadržajem saznali bi da je to u suštini knjiga o ljubavi.

  1. Lolita – Vladimir Nabokov

Iako je akcenat bio na kritici nametnutih vrednosti u američkom društvu, u očima cenzora i ono malo erostkih scena imalo je za zadatak propagiranja pedofiliju.

  1. Uliks – Džems Džojs

Jedno od najvažnijih dela moderne književnosti i pored toga što je izbačena scena masturbacije bilo je zabranjeno skoro deset godina zbog sadržaja koji si nije uklapao u poželjne društvene norme toga doba.

  1. Na zapadu ništa novo – Erih Marija Remark

Nacistima se nije dopalo kako je Remark prikazao nemačku vojsku pa su njegovu knjigu spalili na lomači sa ostalim nepodobnim delima. To što je govorila o strahotama koje na psihu ostavlja rat nikoga nije zanimalo.

  1. Životinjska farma – Džordž Orvel

Svaka zemlja u kojoj je ova nevelika knjiga zabranjena (u nekima je i dalje tako) imala je svoje razloge od svinja koje govore i narađuju do kritike vlasti.

  1. Lovac u žitu – Selindžer

Romanu su pripisivani gresi kvarenja omladine, propagiranje ubistva i samoubistva i što je još gore komunističkih ideja. Tinejdžere su te zabrane samo podstakle da u njihovom svetu ona stekne kultni status

  1. Američki psiho – Bret Iston Elis

I danas se roman može kupiti samo u posebnom omotu na kojem je naznačeno koliko morate imati godina ako želite da ga pročitate. Za to su krivi detaljni opisi opsenosti kojima knjiga obiluje a koji su uzburkali javnost.

Podelite: