Koji su to trendovi u književnosti obeležili prethodnu deceniju?

U prošloj deceniji bili smo svedoci doba koje je transformisano novonastalim ekonomskim silama, tehnološkim inovacijama i izemenjenim stavovima potrošača. Evo 5 trendova u poslednjih 10 godina koji su promenili način na koji čitamo.
30.09.2021.
koji su to trendovi u književnosti obeležili prethodnu deceniju

1. PROCVAT MALIH BIZNISA

U svetu, veliki knjižarski lanci počeli su se raspadati usled pojave malih, nezavisnih knjižara. Lanac knjižara “Borders group” je 2011. bankrotirao, zatvorivši više od 600 knjižara u Sjedinjenim Američkim Državama. “Barnes & Noble” su nesigurno tapkali u mestu, no spaseni su u poslednjem momentu. Ono što je iznenađujuće je to da je usled raspadanja ovih lanaca, došlo do procvata malih, nezavisnih knjižara. Porast ovih malih biznisa u ovoj deceniji porastao je za 50%.

2. GIRL POWER

Godine 2005, švedski pisac Stig Lašon nazvao je roman “Muškarci koji mrze žene”, ali kada se pojavio na engleskom, naslov promenjen u „The girl with the dragon tattoo“. Ova promena je napravila prvi korak ka trendu koji će se nastaviti tokom naredne decenije, a taj trend podrazumeva imanje reči “devojka” u svom naslovu. Godine 2012. „Gone GirlDžilijen Flin prodata je u više od 2 miliona primeraka. Pola Hokins nastavila je ovaj trend napisavši „The Girl on the Train“, koja je prodata u više od 15 miliona primeraka do 2016. godine.

3. GRAFIČKE NOVELE I STRIPOVI SUPERHEROJI IZDAVAŠTVA

Dugo su grafičke novele tražile svoje mesto u svetu izdavaštva, ali je u prošloj deceniji ovo preraslo u divlji entuzijazam. Kako se prodaja ubrzavala, to su primetili izdavači, nastavnici, bibliotekari, a posebno Holivud. Klasici i neka starija izdanja postali su predmet grafičkih adaptacija, što je grafičke novele izguralo na visoku poziciju među ljubiteljima knjiga.

4. DEČJE POLITIČKE KNJIGE

Dečje knjige postale su najnovije oružje u američkoj žestokoj političkoj borbi. „Laku noć Trampe“, bila je jedna od mnogih takvih parodija koje su se rugale predsedniku. Ali drugi segment ovih ispolitizovanih dečjih knjiga imao je ozbiljnu nameru da politički osvesti decu.

5. EROTSKI ROMANI

E.L. Džejms je napravila veliki pomak u književnim trendovima pišući erotske romane. Njena trilogija „Pedeset nijansi“, koju je prvobitno objavila mala australijska štampa, već je bila fenomen 2012. godine kada je počela da se prevodi širom sveta. Te godine, Penguin Random House je zaradio toliko novca od „Pedeset nijansi“ da je svaki zaposleni dobio bonus od 5.000 dolara.

Podelite: